Последни новини
Home / Законът / В последните часове на 45- ото НС: Преизчисление на пенсиите няма да има (обновена)

В последните часове на 45- ото НС: Преизчисление на пенсиите няма да има (обновена)

Defakto.bg
Ива Митева

Както се очакваше mреизчислението на пенсиите остава за следващrs парламент.  Последното заседание на  45-ото Народно събрание започна бурно със спорове за дневния си  ред. Страстите се изостриха , след като Корнелия Нинова предложи в дневния ред да влезе второ четене на законопроекта за преизчисление на пенсиите от 1 юли 2021 г.   Той бе приет на първо четене миналата сряда,  но председателката на НС Ива Митева прекрати заседанието след предложение на левицата за второто гласуване на закона същия ден. За преизчисляването се обявиха и  от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

След като и  днес Митева отхвърли предложението за второ гласуване на предложението,  Христо Иванов от „Демократична България“ предложи почивка, за да  бъде обсъдена  възможноста  за преизчисляване на пенсиите.

След 45 минутно заседание на председателски съвет, мнозинството взе решение в рамките на този праламент да  не се преизчисляват пенсиите.  Аргументът да бъде отхвърлено предложението за повторното гласуване бе, че трябва да се актуализира държавният бюджет, а това не би било възможно в малкото оставащо време на 45-тото Народно събрание.

Очакванията няма да бъдат изпълнени, остава да се надяваме решенията на този парламент ще намерят израз веднага в началото на следващия парламент„, обяви след председателския съвет Кристиан Вигенин.

Пред парламента възрастни хора протестираха срещу мизерията на пенсиите си.

В дневния ред на днешното заседание  е  включено  предложението на Мая Манолова –  добавките от 50 лв. да се удължат до края на годината. Шансовете да мине са нищожни – предложението  е включено в проект за промяна в закона за извънредното положение, за който са нужни две четения.

Както се казва, депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН много искаха да подпомогнат  пенсионерите – гласоподаватели, но не им стигна хъса.

Депутатите призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол. До изчерпаване на дневния  ред  никой от правителството  не се се появи в пленарна зала – Бойко Борисов бил в болнични,  а министрите в отпуска –  независимо, че провеждаха заседания на МС под ръководството на премиера в оставка.

Третото правителството на Граждани за европейско развитие на България  ще се запомни с  безпардонното си  пренебрежание към  Народното събрание, конституционния ред и избирателите,  коментираха   конституционалисти.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.