Последни новини
Home / Законът / Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС (допълнена)

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС (допълнена)

Defakto.bg
Пред комиисята за проверка на 10-годишното управление на ГЕРБ, един до друг застанаха Светослав Илчовски, обявил задкулисни схеми за управление, и опонента му Иван Ангелов( със свалената маска под брадата)., собственик на „Градус“

Мая Манолова изпраща информация и документите от изслушванията до български институции,  европейската прокуратура и  Комитета по изтезанията към Съвета на Европа.

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират  заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, на което трябва да говори  Светослав Илчовски. В сряда пред същата комисия той свидетелства за  схеми, при които кръг около премиера в оставка Бойко Борисов чрез институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни. Той разкри, че „Мата Хари“ е момиче на повикване, което срещу 5000 лева е обслужило премиера и  заснела шкафчето в спалнята му с кюлчета и пачки.

На висок глас и с безапелационен тон Маноил Манев ГЕРБ  на микрофон задаваше въпроси и преди да чуе отговорите, без прекъсване продължаваше да задава нови и да обяснява, че комисията е незаконна – така пречеше да започне  изслушването.  Той особено настояваше да получи отговор какво ще стане с докумените, които комисията е получила.   След това топката пое  Димитър Главчев, като се надговаряше с всеки, опитал да му обясни, че думата не му е дадена.

След многократни опити на депутатите от ГЕРБ да променят дневния ред на заседанието, те поискаха да им бъдат предоставени всички документи, с които разполага Илчовски.

Председателят на комисията Мая Манолова заяви,  че това не може да стане, тъй като става въпрос за вътрешнофирмена документация и за информация, която засяга  функционирането на фондовата борса.

След поредното създаване на хаос в залата, Манолова повика представители на НСО, за да се внесат  ред.

Въпреки опитите на депутатите от ГЕРБ да осуетят свидетелествата на бизнесмена Светослав Илчовски,  близо час след началото на заседанието, той все пак  успя да вземе думата.

Всичко беше под контрол на машината ГЕРБ

Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори нищо.  „Дал съм документи, за да може да заработи комисията. Ще дам видеоклип. Много хора ще могат да започнат да говорят през следващите дни. Никой не можеше да говори.  Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ.  Достатъчно е да се докажат финансови престъпления.  Оттам нататък ще могат да се разплитат нишките. Има обществен интерес. Тези хора, управляващите, бъркат в джобовете на всеки един човек“, каза Илчовски. Добави, че никой не го праща в комисията, не познава Мая Манолова, Черепа (Васил Божков – бел. ред.)

„Искам да попитам това лице (Илчовски б.р.), което счита за ненадежден свитедетел, колко жалби има срещу него в прокуратурата, стрелял ли е по свои роднини, искам да разкаже за своето криминално минало?“, попита Тома Биков.

Нямам регистрирано оръжие, никога не съм стрелял по човек. Имаше жалба от г-н Ангелов, че ще го убивам, това бе предпоставка да ми вземат бизнеса. Тя е приключена. Беше ме сготвил в Стара Загора господин Анггелов и по бързата процедура да почнат да ме работят –  подпиши тук, подпиши там„, отговори  Илчовски.

Той обясни, че  Ангелов го е поканил в Монте Карло през 2017 г. с една цел – да съставят документи за фирмата „Градус“ с фиктивен оборот. Молбата е била от името на Бойко Борисов. На срещата в Монако бил помолен да помогне да се направят „кухи“ обороти на „Градус“, за да може компанията да излезе на фондовата борса, откъдето пенсионни фондове купили нейни акции. След това цената на дяловете паднала. От това фондовете започнали да губят, но преди това е генерирала печалба от 50-60 млн. лева за ГЕРБ и Градус, заяви Илчовски в интервю за „Капитал“.

Представил съм на комисията снимки, че ме беше поканил в най-хубавия хотел в Монако, за да ме пита дали мога да му помогна да си завиши оборота„, разказа Илчовски. Той обяви, че предоставя и видеоклипче. „Много други хора ще говорят тези дни. Това, което ви разказвам, ще ви се стори нищо. Никой не можеше да говори, всичко бе контролирано от машината на ГЕРБ. Това, което съм ви дал, е достатъчно да се докажат финансови злоупотреби„, заяви  Илчовски. „Купуваш си кухи акции от този човек зад мен за 100 лв., но те струват 50 лв. Години наред съм трупал доказателства срещу вас„, допълни Илчовски.

 Бизнесменът определи това като източване на пенсионни вноски. Завишените като цени акции после са се купували от пенсионни дружества

„Преди няколко месеца излезе г-н Борисов и каза, че фирми ще получат грантове и кредити покрай кризата с коронавируса. Определени фирми получават подарък, не кредит. Като видите кои фирми са получили, ще разберете. Финансов подарък“, продължи Илчовски.

„Имам приятел, на който са искали 10% за да почиства пътищата в район„, продължи разказите за практиките на ГЕРБ Илчовски. Съобщи също, че по време на заседанието е получил съобщение от Младен Милков, собственик на фирма „Спринк“, от когото са поискани 12 млн. лева.

Илчовски потвърди  пред депутатите, че снимките от спалнята на Борисов, на които се виждат златни кюлчета и пачки евро са истински. Кюлчетата били подарени от Ангелов на Борисов и бизнесменът сам се бил похвалил за това.

Изслушването продължи с разказ за вечерта, в която Илчовски твърди, че е гледал запис с издевателства над бизнесмен в затвора. „Беше Иванов ден, този човек зад мен ме беше поканил. Бяхме около 30 човека, батко и братко, шефа на горското, братът на тоя човек, повечето не ги познавам. Премиерът дойде късно към 8 часа, нахрани се набързо, почна певците да пеят, вдигна ръка, че му се играят карти. Събрахме се в ъгъла да го гледаме. Играха си цела нощ карти. Записът го видях преди премиерът да дойде, към 7 и нещо. Има покрай него неколко верни сателити –  Боян Марков от Стара Загора, фирми бушони, той ми показа записа. На телефон. Всички го беха разгледали. На записа имаше как издевателстват над известен затворник. В затвора. Беше ми казано, че са го снимали надзиратели. И това е. Не се  гордея, че съм бил в тая шайка„, каза Илчовски.

На настояване да съобщи името на затворника Илчовски заяви: „Скоро ще го видите, бе, има да разказва повече от мен.“

По-късно в  предаването ЕвроДикоФ, Илчовски заяви: „ Казах на Младен Маринов, че е боклук, стоеше зад гърба ми (на заседанието) и на глас обясняваше как можел да ме арестува. Нарочно ме сплашваше с думите: „Тоя можех да го арестувам отдавна!„, допълни той.

Подкупите в България са законни отдавна. Те не се дават кеш – на ти, дай ми. Вече сме  модерни. Договор за посредничество, договор за комисионна, занижена цена. Подкупите изчезнаха преди 6 години. Ей сега можеш да ми дадеш 1 милион веднага. Договор за комисионна, че съм ти бил в предаването, че ми дължиш 1 милион“, обясни  бизнесменът пред Сашо Диков.

Всички бизнесмени, които са читави, се питат кого ще ударят. Аз съм хитрец. Видях, че работата не върви добре. Заврях се до тия между Бойко. (…). На един му взеха вецовете, на друг завода за коли, хотели. Спретват ти наказателно. По Закона за банките кредитите ти стават изискуеми“,  добави той.

И заяви, че не е сам, бизнесът е зад него, защото му е писнало да го изнудват.

 

По настояване на ГЕРБ думата получи Иван Ангелов, собственик на Градус,  обвинен от Илчовски, че го е притискал да им продава фуражи на половин цена, а фирмата си осигурявала фиктивни обороти, за да продава акциите си на борсата.

                       Продал с печалба фурмите от ОАЕ    

Изненадващо пред  комисията Ангелов съобщи, че е „продал  с печалба фурмите„,  които по думите икономическия министър  Емил Караниколов бяха дарени на България от ОАЕ, за да помагат  срещу коронавируса. Досега се  смяташе, че те  са на скад в  Българския червен кръст.  Става дума за правителственото съобщение, че  в рамките на хуманитарна сделка България е изпратила в емирствата 32 тона храни на фирмите „Градус“ и „Лакрима , а обратно е получила 15 тона медицински консумативи и фурми. После се оказа, че  от  ОАЕ страната е получила предимно фурми, а правителството обясни, че те ще бъдат разпределени до социално слаби чрез БЧК.

Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба„, каза Ангелов.  След като получи серия уточняващи въпроси за проджбата, Ангелов каза, че   трябва да направи справка, защото е  минало  много време и не си спомня  добре.

Той каза също, че  носи договори за покупко-продажба на фуражи, от които се вижда, че е купувал от Илчовски по-скъпо, отколкото от други производители, включително и при сделки на зелено. Не обясни обаче защо е сключвал такива договори в ущърб на фирмата си, а  деловите си отношения с Илчовски обясни с факта, че „Градус“ е най-големият потребител на фуражи в България. .

Интересно е, че  Ангелов не можа да си спомни има ли  30-годишна концесия за резиденция „Студена“, където според показанията на бизнесмена Илчовски  е бил притискан да  пусне фиктивни фактури за измама на пенсионните фондове и да предаде бизнеса си на ГЕРБ.  Въпросът му бе поставен от Манолова.  Ангелов обеща допълнителна справка.

Той отрече  да е плащал на  плеймейтка за премиера, би дал повече пари. „Аз съм дал 5 хил. лв. на плеймейтката на Борисов?! Ама много евтина е тя, Борисов не се занимава с такива неща, той ще си плати за много по-красива и по-скъпа„,  заяви той.  С  министър – председателя се  чувал „веднъж на десетина дни по няколко пъти на ден“ и че бил „препоръчвал пред чужденци продукцията му“.

На въпрос какви са им отношенията, отговори:  „Чисто мъжки,  без нищо сексуално“. „Говорим си като мъже, общуваме си„, каза Ангелов и добави, че  Борисов му е помогнал, като е „гарантирал“ да му минат тирове през турската митница.  „Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашият сертификат отговаря на европейските стандарти. Това не е  срамно„, каза той.

Очевидно и през ум не му минаваше,  че това е сериозна улика за  търговия с влияние,  упражнявана от премиера, по думите на депутати от комисията..

Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че информацията и документите от изслушванията, ще бъдат предадени до редица наши институции –  прокуратурата, МВР, омбудсмана, министрество на правосъдието. И до  европейската прокуратура и  Комитета по изтезанията към Съвета на Европа. 

Изслушванията продължиха до късно вечерта.

Въпреки опитите на ГЕРБ да предотвратят изслушавено за подпорния  хотел на Алепу –  не била работа на комисията, изслушването започна.

Министър Аврамова: Като дойде служебен министър, си го питайте!

Министър Аврамова поиска от Мая Манолова да гарантира сигурността й, защото се чувства застрашена. После заключи, че казусът не може да се обсъжда от Народното събрание, защото вече е в съда.  – „Уволнете си юристите“, отговори й  Мая Манолова и започна да чете хронологията на възникването на Подпорния хотел.

Проблемът с Подпорния хотел е само малка част от проблема за презастрояването по българското Черноморие и не ми обяснявайте, че Регионалното министерство няма нищо общо с това, обърна се към Аврамова депутатът Борислав Сандов Сандов от Демократична България. Той  припомни на министърката, че още преди няколко години пътят край Шофьорския плаж е бил затворен.  „Това беше направено, за да се спре достъпа до Шофьорския плаж и да се строи Подпорния хотел, каза Сандов и се похвали, че е бил сред първите на протеста, след който достъпът до Шофьорския плаж беше възстановен„.

Напрежението нарастна, когато бургаският депутат на ДБ Димитър Найденов обясни как документално е извършена измамата, за да стартира строежа. На 29 декември 2017 г. – в последния работен ден, е издадено решение на РИОСВ-Бургас, с което се съгласува Подпорния хотел. Решението е с невярно съдържание – казва, че подпорната стена не подлежи на ОВОС, макар в закона ясно да е описано, че подлежи. Служителят, издал неверния документ е с 15 г. стаж и много добре познава закона. Но за тия неща си има тарифа и вместо да бъде наказан, той е повишен, разказа Найденов.

Повикахме представители и на МОСВ, и на РИОСВ и на ДНСК, но се оказа, че всички са в отпуск, коментира Мая Манолова.

Румен Гечев от БСП попита Аврамова:  Къде е била българската държава, какво е правила докато граждани протестират, пишат сигнали. Какво се е случило с тези служители, които е трябвало да проверяват. Потърсихте ли им сметка, те на работа ли са още?

След думите му Аврамова обясни, че в министерството има хиляди преписки, тя не може да знае всяка. Всички документи са предоставени на съда. Като дойде следващият служебен министър си го питайте докъде са стигнали нещата, на това изслушване не излезе нищо ново, само известни от медиите факти, каза Аврамова и си тръгна от залата, преследвана по стълбите от операторите. „Министър Аврамова направо избяга от залата, когато въпросите станаха твърде неудобни„, коментира „Офнюз“.

Борисов е най-добрият сводник в бардака на властта в историята на демокрацията

– това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в “Панорама” по повод скандалните изслушвания.  Парламентраната комисия по ревизията, където зърнопроизводителят Светослав Илчовски разказа за подкупи, натиск и издевателства, съществува, защото прокуратурата не работи,  каза Христо Иванов.

Една година живеем без ясен отговор на централен политически въпрос – дали премиерът на тази държава може да бъде заподозрян в тежка корупция.  Една година няма институция в държавата, която отговори на въпроса коя е „Мата Хари“. Това не е въпрос за интимните отношения на премиера, а за свидетеля, който може да потвърди окончателно за наличието на суми, чието обяснение е единствено чрез корупция“..  В същото време хора подават сигнали, ангажират се с имената си… и никой не проверява тази работа. Затова има институции – да могат в тази мъгла да отделят зърното от плявата. Когато институциите не го правят, когато институциите си затварят очите, както прави Гешев, това е криза”, заключи той.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.