Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Президентът може да назначи ЦИК и без председател

Доц. Наталия Киселова: Президентът може да назначи ЦИК и без председател

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

„Има такъв народ“ предложи  Камелия Нейкова да оглави комисията

Президентът Румен Радев свика днес  допълнителни консултации за председател на ЦИК. Те ще се състоят заради оттеглената вчера кандидатура на Красимир Ципов от ГЕРБ за председател на ЦИК

Според експерти 15-членната ЦИК може да работи и без председател. Ако партиите и днес не предложат кандидат,  президентът може да назначи ЦИК, а зам.председателите на  ротационен принцип да изпълняват длъжността на председател. Това каза пред Де Факто доц. Наталия Киселова, като обясни, че законът не задължава в един указ да бъдат посочени всички длъжности.

Очакванията са, че  партиите ще предложат  кандидат за председател на ЦИК, за да оправдаят политическо доверие в себе си, сочат наблюдателите. Засега „ИТН“, БСП и „Демократична България“ запазват мълчание по въпроса. Мая Манолова от „ИМВ“ призова „ИТН“ да излъчат кандидат.

Политическата логика на изборното законодателство диктува парламентарно представените партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на Централната избирателна комисия, посочи   Румен Радев при първите консултации. Президентът добави, че  очаква от партиите да отговорят на очакванията на обществото.   

По-късно  „Има такъв народ“ предложи  Камелия Нейкова да оглави комисията. В момента Нейкова е сътрудник към правната комисия в Народното събрание. В предишен мандат на изборната комисия тя бе неин говорител от квотата на БСП, а в периода 2008-2009 г. е била зам.-министър на отбраната по време на управлението на Сергей Станишев.   Кандидатурата на Нейкова  бе лансирана от Мая Манолова, която я определи като почтен човек и добър професионалист. Тя призова „Има такъв народ“ да я издигне.

 Десислава Атанасова от ГЕРБ  предложи сегашния говорител на ЦИК Димитър Димитров за заместник-председател на новата ЦИК.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.