Последни новини
Home / Законът / Партиите на протеста за спецправосъдието: Да сезират когото искат, тези структури са бухалка на властта!

Партиите на протеста за спецправосъдието: Да сезират когото искат, тези структури са бухалка на властта!

Defakto.bg

Поредно послание до европейските институции срещу закриването на специализираните съдилища и прокуратури провокира ответни реакции в Народното събрание днес. От „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се, мутри вън!“ бяха категорични – тези структури се ползват като инструмент за натиск и бухалка от управляващите и нямат място в една правова държава. „За“ закриването им в правна комисия гласуваха и от БСП.

Явно тези промени в съдебния закон и в НПК, одобрени за първо четене от комисията, няма да бъдат приети от 45-ия парламент заради краткото му съществуване. Но дадените заявки са красноречиви – за идния парламент.

А от миналата седмица под индиго валят протестни декларации и обръщения по темата от засегнатите – прокуратурата, специализираните съдилища, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите.  Лайтмотивът в последните дни е сезиране на европейските институции и посланици за „безпрецедентния политически натиск“.

Иван Гешев и две от заместничките му – Десислава Пиронева и Красимира Фирипова

Днес бе разпространено и съобщение за изпратени писма от ръководството на ПРБ, в което цитираните предни позиции са ползвани като аргумент за „становище на цялата правна общност“.

„Приемането им (на законовите промени – б.р.) ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз“, се казва в писмото до ЕК, ЕП, Венецианската комисия, групата ГРЕКО.

От екипа на Гешев заявяват, че в същото време не е било придвижено тяхното „експертно предложение“ за НПК, което предвиждаше включително факултативна трета инстанция по наказателните дела.

С друго писмо, изпратено до председателя на 45-то Народно събрание Ива Митева и до председателя на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, ръководството на ПРБ заявява, че промените в ЗСВ и НПК за специализираното правосъдие са разгледани „в пълно противоречие с нормативните изисквания към законодателния процес“.  „Работи се в условията на необяснима „внезапност“, без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност“, гневят се от прокуратурата.

Реакцията в парламента

Радостин Василев

Според председателя на правната комисия Радостин Василев, прокуратурата се чувства засегната, но партия „Има такъв народ“ няма да промени позицията си за закриване на специализираните съд и прокуратура, цитира БНР.

Василев заявява:

„Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е – и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта“.

Атанас Славов от „Демократична България“, един от вносителите на проектите, напомня:

Атанас Славов

„Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това – закриване на специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в инквизиционни репресивни органи на властта. Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми“.

Татяна Дончева от групата на „Изправи се! Мутри вън!“:

„Те могат да сезират когото искат, но след „Осемте джуджета“, след серия от арести, които нямат никакво оправдание, се дава възможност сериозно да се преосмисли съществуването на тези институции. Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо“.

На снимката горе: Татяна Дончева е на трибуната

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.