Последни новини
Home / Законът / Спецправосъдието – под въпрос, ВСС приема заявления за преместване в Апелативния специализиран съд

Спецправосъдието – под въпрос, ВСС приема заявления за преместване в Апелативния специализиран съд

Defakto.bg

От 10.05.2021 г. (понеделник) започва приемът на документи по обявения с решения на Съдийската колегия на ВСС по пр. № 14/27.04.2021 г. конкурс за премесване и заемане на 1 (една) длъжност „съдия“ в Апелативен специализиран наказателен съд.

Това съобщават от Висшия съдебен съвет днес.

И още:

„В 14-дневен срок от датата на обнародване на конкурса в „Държавен вестник“ (бр. 37 от 07 май 2021 г.) до 21.05.2021 г., включително, кандидатите могат да подават заявления за участие в конкурса.

Заявления, подадени след горепосочения срок, не се разглеждат. При подаване на заявление по пощата, определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането. Участниците ще бъдат уведомени за входящия си номер при публикуване на списъка за допустимостта по конкурса. Необходимо е в заявлението за участие кандидатите да посочат актуален телефон за контакт, с оглед необходимостта от обратна връзка с тях, в случай на нередовни или непълни документи в хода на проверката“.

Вестта идва в деня, в който повечето политически сили от 45-ото НС заявиха категорично, че съществуването на спецструктурите в този им вид е отрицание на правовата държава.

Факт е – конкурсът за преместване е обявен от Съдийската колегия преди това – на 27 април. Факт е и друго – няма окончателно приети законопроекти за закриване на спецструктурите в Темида и няма и да има в краткия живот на този парламент. Факт е и трето – порой от декларации, обръщения и „мълчаливи“ протести на червени тоги пред съдебни сгради обявяват закриването за „брутална“ намеса в магистратската независимост.

Но това – с ръка на сърцето, знаем – е кръгова отбрана тип „да ни има“, монолитна демонстрация на „сила и единодушие“.

Знаем също – с ръка на сърцето – и помним как бяха създавани спецструктурите и кой влезе в тях, помним какво свършиха, няма съмнение какво ще вършат. Знаем и друго – преди години, откровено, председателят на Върховния съд на Словакия Щефан Харабин сподели опита на неговата държава, като обяви: Спецсъдът е полицейски съд за мързеливци!

С днешна дата засегнатите се надпреварват да обясняват как това не било така. Най-вече да обясняват, че закриването им днес, 10 години по-късно, ще е незаконно понижаване и лустрация. Уви, някои от твърденията са основателни. Но не за гражданите, които се надяват на правосъдие.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.