Последни новини
Home / Законът / С председател новата ЦИК е готова за работа по изборите на 11 юли

С председател новата ЦИК е готова за работа по изборите на 11 юли

Defakto.bg
Камелия Нейкова

Всички 15 кандидати за новия състав на Централна избирателна комисия отговарят на законовите изисквания – това заяви след публичното им изслушване президентът Румен Радев.

Той призова членовете на ЦИК  да започнат подготовката за предсрочните избори, като потвърди, че вотът ще бъде на 11 юли.  Държавният глава очаква политическите противоречия да не се прехвърлят в комисията:

4-ти юли е абсолютно невъзможна дата. Вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме в никакъв случай и след 11 юли, защото отсега има виждания и претенции, че повече наистина не може да стои тази политическа конфигурация в парламента, и избирателната активност – юли, август, първата половина на септември, не се прави.

Ще има мой указ в срок с една особеност – той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Искам да ви призова: считайте, че указ ще има и ви моля, започнете вашата работа, корелация, взаимодействие отсега„.

Между акцентите на изслушването беше подготовката и логистиката на машинното гласуване. „Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката“,  каза  президентът и пожела да се запознае с визиите на кандидатите за минимизирането на тези рискове.

Румен Радев напомни, че при консултациите с ЦИК през януари с участието на Държавната агенция за електронно управление, Института по метрология и Института за стандартизация е изискал да се публикува методиката за проверка и тестване на машините, но тя все още не е оповестена. „Пое се ангажимент партии и граждански организации да присъстват на процеса по тестване и сертифициране и да имат достъп до машините за разглеждане на софтуера и начина им на работа, но сегашната ЦИК отсъди, че те нямат право на такъв достъп. Това снижава доверието в машините“, заяви държавният глава.

Предложеният за заместник-председател Цветозар Томов беше категоричен, че ще поиска забраната на достъпа на партии и граждански организации до тестване и проверка на машините да бъде отменена.

Номинираната за председател на ЦИК Камелия Нейкова изрази оптимизъм, че новата комисия ще се справи с предизвикателствата, свързани с промените в Изборния кодекс:  „Изключително много разчитаме на това партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори,  няма да  превърнат Централната избирателна комисия в заложник на техните спорове. Нека те да си ги водят на друго място, а нас да ни оставят да работим“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.