Последни новини
Home / Законът / На празника: Служебно правителството най-рано във вторник. Съдебна реформа обединява политици от различни цветове

На празника: Служебно правителството най-рано във вторник. Съдебна реформа обединява политици от различни цветове

Defakto.bg

Президентът:  Зверствата на нацизма не бива да се забравят!

Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, отбеляза Радев

В Деня на победата над нацизма и на Европа,  президентът  Румен Радев отбеляза, че двете събития са променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим  кое от тях е по-значимо, каза той.  Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента, заяви държавният глава,  който с взе участие в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването  на 76 години от края на Втората световна война.

Зверствата на нацизма не трябва да се забравят и  наш дълг е да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството, каза Радев.  „България има голям принос в борбата срещу нацизма – около дванадесет хиляди души по фронтовете на Втората световна война. Нека най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдаденост, жертвоготовност и патриотизъм“, заяви той.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев каза, че  ще направи всичко възможно по най-бързия начин да бъде назначено служебно правителство. Най-ранната дата за това е 11 май, вторник, посочи държавният глава. По думите му назначаването ще бъде съобразено със сроковете, посочени в Конституцията за насрочване на следващи парламентарни избори и които позволяват на бъдещата Централна избирателна комисия да се справи с организирането на изборите.

Служебното правителство има много кратък времеви мандат. Очакванията към него са огромни, отговорностите са големи. Въпрос на баланс е да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача“, коментира още държавният глава, като добави, че служебният премиер ще бъде „мъж“ .

Относно думите на премиера в оставка Бойко Борисов от вчера, че 45-ия парламент струва милиони, Радев отговори: „Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, уточни президентът.

Междувременно пред БНР  депутати от опозицията и управляващите,  изказаха мнения за краткия живот на 45- ия парламент. Общото между опозиционните политици е   намерението за сериозна съдебна реформа в следващия парламент.

Публикуваме ги по реда на изказванията.

Николай Хаджигенов, „ИМВ“ : Приключи самодържието на Борисов

С 45-ия парламент приключи самодържието на Борисов. Това е най-важното нещо! И парламентът показа, че може да бъде жив, а не просто гумен печат в ръцете на Бойко Борисов и да узаконява свинщините му“.

По думите му комисиите в Народното събрание, които започнаха работа в краткия живот на парламента, са показали, че той може да бъде ефективен орган: „Част от статуквото направи всичко възможно две временни комисии да не заработят – комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020-а и комисия за „Росенец“.

Според него една такава комисия за дни е можела да свърши много работа, както направи  комисията за ревизия на управлението през последните 10 години:

Тези комисии не са съд и ролята им е да бъдат ефективна форма на граждански контрол. Само в изявлението на бизнесмена Иван Ангелов имаше самопризнания, които обвързват Бойко Борисов, пенсионни фондове и т.н. Работа на обвинението е тези показания, които събере комисията, да ги превърне в обвинения, които да ги представи пред независим съд. Да има осъдени или оправдани„.

Хаджигенов посочи, че целта на влизането на „Изправи се! Мутри вън!“ в парламента е била да обединят всички срещу ГЕРБ: „Този кратък живот на парламента беше показно какво е демокрацията“Той прогнозира след изборите на 11 юли резултатът на ГЕРБ да бъде по-нисък от този в 45-ото НС:

Подобна конфигурация ще се възпроизведе и в 46-ия парламент. Това показва, че е дошло времето на истинската демокрация – да седнем и да се разберем по определени политики и по определени ценности. За да можем да продължим по точка 2 от плана – махане на Иван Гешев“. Николай Хаджигенов  смята, че  трябва да бъде съставено правителство, което да не е партийно и да управлява с кратък хоризонт и определени цели. 

 

Христо Иванов (ДБ): ГЕРБ е като преторианска партия на човек, който бяга от закона

Парламентът не успя да достигне до идейна зрялост за това как изглежда промяната. Той не съумя да излъчи  управление и това не е въпрос на аритметика“,  заяви той.  Според него политическото битие на ГЕРБ трябва да бъде преосмислено: „Тези хора трябва да разсъждават за продължаване на политическото си битие не като преторианска гвардия на един човек, който бяга от закона, а като политически хора, но това означава без Борисов. Наличието на Борисов там прави ГЕРБ тотално токсична и я обрича на ролята на мафиотско семейство„.

По думите на Иванов за последните 12 години всичко стига до Бойко Борисов, защото това е бил смисълът на този едноличен режим – той да раздава порциите.

Той подчерта, че големият въпрос е дали в процеса на въздаване на справедливост, ще се превърне личната вендета на „изскочилите гневни скелети от килера на Борисов“той визира бизнесмените, говорили пред комисията за ревизия на управлението през последните 10 години,

Прогнозата му за 46-ия парламент е за по-различна конфигурация от приключващия на 11 май, защото вече има усещане за свобода сред хората:

Нашата цел в следващото Народно събрание ще е принудим всички останали политически формации да седнат около платформата за политически диалог за това как да задвижим страната по пътя на промените. Това може да стане само на база на платформа за пълноценна европейска законност и демокрация“. Иванов припомни, че „Демократична България“ още от самото начало на 45-ото НС са настоявали за правителство на промяната и това тяхно искане остава и за 46-ото. Той уточни, че търсеният от тях диалог е за промяна, която започва с правосъдието и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Крум Зарков,(БСП):  Политическата криза от лятото ще приключи, ако се състави стабилно правителство

Пришиването на БСП към партиите на статуквото предопредели крайния резултат на 45-ото НС“, заяви Зарков. Според него онова, което не е позволило на парламента да продължи да работи, е липсата на ясно обособено мнозинство: „В това НС такова мнозинство не успя да се състави и това прави невъзможно качественото процедиране на един парламент“.

Политическата криза, която започна още през лятото с бурните протести, ще приключи, когато се състави стабилно правителство, в което ГЕРБ не участва. Всяка политическа сила носи своята отговорност за начина, по който ще процедира оттук нататък„, заяви Крум Зарков и добави, че по време на предизборната кампания политическите сили трябва да заявят приоритетите си, за да се види къде се припокриват и това да легитимира бъдещо съвместно действие.

Депутатът коментира дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като постави въпрос дали и тези разкрития ще са поредният скандал, който ще отшуми, или правораздавателните институции ще проведат разследване и „ще кажат пред гражданите, че това е вярно или не е„:

Без институции, които ще дадат отговор на поставените въпроси, тези скандали ще се задълбочават и периодично ще изскачат, изказани от една или друга формация, или от някой бизнесмен, ако могат да бъдат наречени тези хора бизнесмени„.

Крум Зарков беше категоричен, че е необходима съдебна реформа, която включва промяна в прокуратурата, закриване на спецсъдилищата и  спазването на препоръките на Венецианската комисия и др. Неговото мнение е, че БСП е длъжна да подобри своите резултати на извънредните избори на 11 юли.

 

Тома Биков

Тома Биков,  (ГЕРБ): Прокуратурата трябва да се намеси за показанията на бизнес – свидетелите

45-ото Народно събрание не успя да изпълни своята основна функция, която е да излъчи управление на страната. Затова оценката ни е, че то се е провалило„,  заяви  Тома Биков.

По думите му заради липса на политически диалог са се случили недоразумения в този парламент.

Той определи  дейността на комисия за проверка на управлението на ГЕРБ като „селски трибунал„.

Коментира, че членовете на комисията не са получили все още документите, предоставени от изслушания  Светослав Илчовски:

Прокуратурата със сигурност трябва да вземе отношение по показанията, там има и самопризнания на свидетели“. Според него Бойко Борисов има всички основания да заведе дело за оклеветяване. Биков изказа предположение, че комисията, оглавявана от Мая Манолова, няма да излезе накрая с доклад с изводи.   Биков каза още, че в следващия парламент партиите трябва да търсят по какво се припокриват в политиките си, а не по какво се различават.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.