Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява свидетелствата на Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред комисията по ревизията

Прокуратурата проверява свидетелствата на Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред комисията по ревизията

Defakto.bg

Прокуратурата е започнала проверка по повод изнесените твърдения в комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ, която проверява как са изразходвани държавни пари в последните 10 години, съобщи БТА.

Проверката ще обхване свидетелствата на  Светослав Илчовски и Иван Ангелов в комисия, а действията на прокуратурата са започнали преди няколко дни, казва пред агенцията говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Пред  временната парламентарна комисия, Илчовски направи шокиращи изявления за изнудване и плащани от него подкупи от близо 1 млн. лв., за фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над известен бизнесмен в затвор, показвано на други предприемачи, както и за личността на Мата Хари и за кюлчетата в чекмеджетата на премиера Бойко Борисов . Той разказа, че е бил принуждаван да плаща на властта отчисления от своя оборот и да сключва фиктивни сделки в интерес на собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов.

На свой ред Ангелов  обвини Илчовски в лъжи и се закани да се оплаче в  прокуратурата.  Ангелов призна, че  е в близки отношения с Борисов, който му  съдействал тировете му да минат турската граница, а по думите му,  фурмите от  обявената от правителството,  като хуманитарна сделка с ОАЕ,  продал на печалба.

Веднага след като Илчовски проговори, заваляха  призиви изнесените от него данни да бъдат разследвани от прокуратурата.

От думите на Милева се разбира, че прокуратурата е започнала проверката, преди протоколът от заседанията на комисията и документите по случая да са й представени. В петък председателят на комисията Мая Манолова обяви, че информацията и документите от изслушванията, ще бъдат предадени всички компетенти институции –  прокуратурата, МВР, омбудсмана, министрество на правосъдието, както и до европейската прокуратура и  Комитета по изтезанията към Съвета на Европа.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.