Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява свидетелствата на Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред комисията по ревизията

Прокуратурата проверява свидетелствата на Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред комисията по ревизията

Defakto.bg

Прокуратурата е започнала проверка по повод изнесените твърдения в комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ, която проверява как са изразходвани държавни пари в последните 10 години, съобщи БТА.

Проверката ще обхване свидетелствата на  Светослав Илчовски и Иван Ангелов в комисия, а действията на прокуратурата са започнали преди няколко дни, казва пред агенцията говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Пред  временната парламентарна комисия, Илчовски направи шокиращи изявления за изнудване и плащани от него подкупи от близо 1 млн. лв., за фиктивни сделки за 60-70 млн. лв., за рекет над фермери с цените за напояване, за видео с изтезания над известен бизнесмен в затвор, показвано на други предприемачи, както и за личността на Мата Хари и за кюлчетата в чекмеджетата на премиера Бойко Борисов . Той разказа, че е бил принуждаван да плаща на властта отчисления от своя оборот и да сключва фиктивни сделки в интерес на собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов.

На свой ред Ангелов  обвини Илчовски в лъжи и се закани да се оплаче в  прокуратурата.  Ангелов призна, че  е в близки отношения с Борисов, който му  съдействал тировете му да минат турската граница, а по думите му,  фурмите от  обявената от правителството,  като хуманитарна сделка с ОАЕ,  продал на печалба.

Веднага след като Илчовски проговори, заваляха  призиви изнесените от него данни да бъдат разследвани от прокуратурата.

От думите на Милева се разбира, че прокуратурата е започнала проверката, преди протоколът от заседанията на комисията и документите по случая да са й представени. В петък председателят на комисията Мая Манолова обяви, че информацията и документите от изслушванията, ще бъдат предадени всички компетенти институции –  прокуратурата, МВР, омбудсмана, министрество на правосъдието, както и до европейската прокуратура и  Комитета по изтезанията към Съвета на Европа.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.