Последни новини
Home / Законът / В дебата за закриването й: Специализираната прокуратура отчете „добри практики“ с международен елемент (допълнена)

В дебата за закриването й: Специализираната прокуратура отчете „добри практики“ с международен елемент (допълнена)

Defakto.bg

Специализираните съдилища изпратиха списъци с висящите дела с фактическа и правна сложност

Макар че 45-о Народно събрание няма да стигне до обсъждане и гласуване в пленарна зала на предложенията за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, първият залп за сериозността на тези намерения бе даден. Политическите сили в този парламент, без ГЕРБ и ДПС гласуваха „за“ закриването в правната комисия, а в края на миналата седмица ясно потвърдиха, че няма да се откажат от този ангажимент и занапред с основния аргумент, че спецструктурите реално са се превърнали в бухалки на властта.

Реакциите са известни – от протестни писма, през мълчаливи бдения до сезиране на европейските институции с обръщения като под индиго за „небивал политически натиск“ и застрашено върховенство на закона.

Днес от Специализираната прокуратура предлагат нов почин – представяне на „добри практики по казуси с водещо нейно участие“. Изброяват конкретни случаи от съвместни международни операции, част от тях от доклада на Евроджъст за 2020 г. Особен акцент са получените благодарствени писма.

Публикуваме „добрите практики“ без съкращения, преценката оставяме на вас. Дали обаче изпълнението на международни ангажименти е достатъчен мотив за съществуване на отделни и скъпи структури, при това (обективно) натоварени с толкова обществен негативизъм?

Съобщението на Специализираната прокуратура

Предлагаме на вниманието на обществеността и част от поздравителните и благодарствени писма, получени в Специализираната прокуратура от международни организации и партньорски структури, в които се дават високи оценки на магистратите за работата им по противодействие на престъпността:

На 24.03.2021 г. Евроджъст  чрез Националното бюро на България изпраща благодарствено писмо до прокурорите от Върховна касационна прокуратура и Специализирана прокуратура, участвали в разследването на международна организирана престъпна група, извършваща измами  в различни страни от ЕС чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления посредством колцентрове и дигитални платформи за търговия с финансови инструменти, изпиране на пари. Само в Германия групата нанася щети за над 16 млн. евро на повече от 260 пострадали. „Действията на българските магистрати от първата половина на 2020 г. се отличават с изключително добра организация, професионално взаимодействие и координация, независимо от затруднените условия на работа, вследствие въведените в ЕС противоепидемични мерки“, се казва в писмото. „Случаят е даден за пример като добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, както и в отчетния доклад на Евроджъст за 2020 г., в който се признава и потвърждава ролята на българската прокуратура като водещ, високо професионален и надежден партньор в разследването и наказателното преследване на международно организираната престъпност“, посочват от Евродджъст.

 

В Доклада на Евроджъст за 2020 г. специално внимание е отделено на два казуса с водещото участие на Специализираната прокуратура. Единият е именно разследването на  международна организирана престъпна група, извършваща измами  в различни страни от ЕС чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и дигитални платформи за търговия. Другият е за проведена съвместна операция на територията на 11 държави (Италия, България, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния и Словения) на 10.11.2020 г., довела до разкриване на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми, компютърни престъпления и изпиране на пари. Специализираната прокуратура се включва в разследването през 2019 г. в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол. Сформиран е съвместен екип за разследване с участието на следователи от Отдел „Следствен“ при СП и служители на ГДБОП. У нас, от офиси на търговски дружества в Петрич, София, Ямбол и Монтана, са иззети голямо количество документи и техника, използвана за престъпната дейност, установени са и двама участници в престъпната мрежа – чужди граждани. На 11.11.2020 г. Националното бюро на Италия в Евроджъст и Прокуратурата в Неапол изпращат благодарствено писмо до Специализираната прокуратура за отличната съвместна работа. „Впечатлен съм от усилията и подкрепата, която българските правоохранителни органи оказаха по случая“, пише в писмо до главния прокурор Иван Гешев от 13.11.2020 г. Филипо Специя, вицепрезидент на Евроджъст и Национален член на Италия. Той подчертава: „Налице е отлично сътрудничество между българските и италианските правоохранителни органи в сферата на трансграничната организирана престъпност“.

 

Сикрет сървис изпраща на 05.09.2019 г. до Специализирана прокуратура благодарствено писмо за ефективните й действия по разкриването на организирана престъпна група за разпространение на неистински еврови и доларови банкноти в страната и в други европейски държави. В писмото се изказва персонална благодарност на ръководството на Специализираната прокуратура и наблюдаващите прокурори за проявен от тях висок професионализъм в хода на разследването и действията им по неутрализиране на групата съвместно с ГДБОП на 14.08.2019 г. в градовете Сандански и София. Задържани и обвинени са шест лица, намерени и иззети са неистински чекове от турска банка, щатски долари, украински гривени и купюри от други валути.

 

На 24.07.2019 г. Британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска изпраща благодарствено писмо до ръководството на прокуратурата по повод успешните съвместни действия на 04.06.2019 г. по неутрализирането на престъпна група за незаконно производство на цигари и разкриване на нелегална фабрика край Пловдив. В документа, подписан от Андрю Галинич, ръководител на отдел „Международни операции“, се подчертава успехът на реализацията и ползата от съвместните действия на българските и британските институции. „Значителните резултати, постигнати от вас, ще имат ефект върху тежката организирана престъпност, която всички ние се стремим за преборим“, се казва още в писмото.

Благодарствен адрес за успешните действия по разкриването на нелегалното производство на цигари край Пловдив изпраща и Георгиус Маргонис, управител на компанията „Филип Морис България“ ООД, официален представител на „Филип Морис Интернешънъл“  до Специализираната прокуратура на 28.07.2019 г.

 

На 10.07.2019 г. Националното бюро на Франция в Евроджъст изпраща благодарствено писмо до ръководството на Прокуратурата на Република България, до Специализираната прокуратура и до отдел „Международен“ на ВКП за съвместната работа по разследване на участници в организирана престъпна група за производство на скимиращи устройства, използвани за незаконно събиране на банкови данни на френска територия. Двама от участниците в групата са задържани в гр. Лион, докато свалят скимиращо устройство от автоматична колонка за гориво. В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател при Апелативния съд в Лион, в Добрич е разкрита работилницата за скиминг устройства на групата, задържани са и други участници в групата.

 

На 02.05.2018  г. прокурори от Специализирана прокуратура и Върховна касационна прокуратура, както и служител на ГДБОП, са наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов с Грамота за съществен принос и проявен висок професионализъм при участието им в най-мащабната операция по неутрализиране на международна престъпна мрежа за трафик на мигранти. Операцията под названието „Халифакс“ стартира на 26.10.2017 г. едновременно в България, Белгия, Великобритания, Франция и Холандия. Задържани са 42-ма трафиканти, 7 от които в България. Действията на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС срещу участници в престъпната мрежа продължават и през 2019 г.

 

На  22.03.2017 г. Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – Европол, изпраща до административния ръководител на Специализирана прокуратура благодарствено писмо за приноса и професионализма на прокурорите, участвали в проведената на 04.09.2016 г. операция по разкриване на нелегална печатница за неистински евробанкноти в гр. Пловдив. На участниците в разследването са връчени сертификати за специално признание от Централата на Европол. Прокурор от Специализираната прокуратура е награден и за работата му през 2014 г. в съвместен екип (с участието на България, Испания, Евроджъст и Европол) за разследване на организирана престъпна група за подправяне на платежни непарични средства.

Списъците на съдилищата

По-късно реагираха и от двете специализирани съдилища – апелативният и първоинстанционният. Те изпратиха справки за висящите пред тях дела с фактическа и правна сложност. Уточниха, че това не са всички висящи дела – извън изброяването са останали „не сложните“ и онези, материалите по които са под 15 тома.

Инициативата вероятно идва да очертае последиците от предложените промени в НПК при тяхното закриване. А именно: пъpвoинcтaнциoннитe дeлa пpeд cпeциaлизиpaния cъд, пo ĸoитo нe e зaпoчнaлo cъдeбнo cлeдcтвиe, ce изпpaщaт пo пoдcъднocт нa cъoтвeтния cъд, ĸoйтo ги нacpoчвa в paзпopeдитeлнo зaceдaниe. Πo зaпoчнaлитe cъдeбни cлeдcтвия пъpвoинcтaнциoннитe дeлa ce зaвeждaт пo пoдcъднocт в ĸoмпeтeнтнитe cъдилищa, a paзглeждaнeтo им пpoдължaвa oт cъщия cъдeбeн cъcтaв, ĸoйтo зaceдaвa в cгpaдaтa нa зaĸpития cпeциaлизиpaн cъд. Aĸo нe e възмoжнo дa пpoдължи cъщия cъдeбeн cъcтaв, дeлoтo ce изпpaщa нa ĸoмпeтeнтния cъд зa paзпopeдитeлнo зaceдaниe. Heпpиĸлючилитe пpoизвoдcтвa пpeд ACHC ce изпpaщaт нa cъoтвeтнитe aпeлaтивни cъдилищa. Bъззивнитe дeлa нa ACHC, пo ĸoитo пpeдcтoи пocтaнoвявaнe нa peшeниe, ce дoвъpшвaт в eднoмeceчeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa.

Отделно от Специализирания съд има и публикувана справка за общия брой присъди от 2012 г. до 29 април 2021 г. – 384, за броя на осъдените – 2232 и на оправданите – 405. Размерът на наказанията, както и вида им – условни или ефективни, не се сочи.

В справката на АСНС сега са изброени над 40 висящи въззивни дела. Сред тях срещу митничари от ГКПП-Лесово за вземани подкупи (оправдани на първа инстанция), за подкупи в пътната агенция (срещу осъдителните присъди), задочните присъди за бомбения атентант в Сарафово.

В справката на Специализирания съд са над 120 дела, някои от тях от 2014 и 2015 г. Сред разпознаваемите в списъка са мегаделото „КТБ“ (864 обвинения!), това срещу бившия шеф по борбата с наркотиците в ГДБОП, за организирана престъпна група в ДАИ, за търговията с гражданство в ДАБЧ, делото за „опасните боклуци“ (срещу бившия зам.министър Красимир Живков и брат Бобокови) и др.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.