Последни новини
Home / Законът / Манолова: Омертата на мълчанието е нарушена, осветляването на корупцията започна

Манолова: Омертата на мълчанието е нарушена, осветляването на корупцията започна

Defakto.bg

Следващият парламент продължава работата с комисия по ревизия – това е ясно. Процесът по осветяване на корупцията започна“, заяви  Мая Манолова от „ИМВ“ пред БНР, като председател на парламентарната комисия за ревизия на досегашното управление.

Омертата за мълчание беше нарушена. Очакваме още и още хора да говорят“,  каза тя. Според нея,  „глинените крака на този модел се клатят“.

Сегашните управляващи нямат страх от закона и срам от хората. Това трябва да се промени“, коментира Манолова.

По повод обявената вчера проверка на прокуратурата по  изявленията пред комисията на двамата бизнесмени – Светослав Илчовски и Иван Ангелов, Манолова заяви, че днес документите, получени в комисията, ще бъдат сведени до знанието на всеки един от нейните членове. След това те ще бъдат изпратени на институциите, включително и на българската и европейската прокуратура,  увери Манолова. Напомни, че данните за издевателства над задържани бизнесмен ще стигнат и в Комитета по изтезанията към Съвета на Европа. В петък заседанието на комисията е приключило късно, а след това не е имало възможност да се проведе закрито заседание на комисията, на което членовете й да се информират за постъпилата документация, каза тя.

Днес се очаква да бъде съобщен окончателният брой на сигналите, отправени към комисията за проверка

„Самият факт, че тези данни се изнасят официално, в сърцето на държавата – в българския парламент, показва, че тези факти няма как да бъдат набутани в кьошетата“, отбеляза още Манолова, според която доверието в Народното събрание е започнало да се връща.

Трябва да бъдат проверени както Илчовски и неговия бизнес, така и всички замесени лица и как работят отделните институции, категорична е  тя. Според нея, комисията е показала, че е на страната на гражданите и на рекетирания бизнес. „Хората, които пишат, казват, че са писали на органите, на институциите, на министерствата, на ръководителите“,  заяви  Манолава.

Задължително е служебното правителство да продължи работата по сигналите, смята   Манолова. Има и други данни за сериозни нарушения, свързани с продажба на имоти, в енергетиката, в „Автомагистрали“, включително данни, предоставени от разследващи журналисти, уточни тя.

По повод обвиненията в  предизборен пияр, Маналова заяви:  „Няма да използвам нито един от документите по време на кампанията. Това е смешен плач“, посочи депутатката. Манолова заяви, че ще настоява членовете на комисията да не изнасят информация от комисията извън вече чутото за „крадене“ от пенсиите на хората, както и за помощите на премиера за износи на хранителни продукти зад граница.

„Ако е възможно  проблемите с един сертификат да се решават с обаждане от премиера до ръководителите на съседна държава, това е много притеснително, защото правилата са еднакви за всички, независимо от това кой каква позиция заема и трябва да се спазват„, каза Манолова. Успехът на един бизнес не трябва да зависи от познанството с премиера, категорична бе тя.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.