Последни новини
Home / Законът / „Невинни!“ за „Трайков-Прокопиев-Дянков“ влезе в сила, прокуратурата не протестира пред ВКС

„Невинни!“ за „Трайков-Прокопиев-Дянков“ влезе в сила, прокуратурата не протестира пред ВКС

Defakto.bg

Емблематичното дело „Трайков-Прокопиев-Дянков“ за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г. приключи, присъдата окончателно е „Невинни!“. Апелативната специализирана прокуратура не е протестирала пред последната инстанция ВКС, срокът изтече миналата седмица. Това научи Де факто от защитата.

Две инстанции – първо Специализираният, а после и Апелативният специализиран съд изцяло оправдаха всички обвинени – двамата бивши министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът издател Иво Прокопиев и Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булброкърс“ и категорично отхвърлиха твърденията на прокуратурата за налични престъпления.

На 28 юни миналата година Специализираният съд обяви – не само няма нанесена щета от сделката на хазната, а и държавният дял е бил продаден над пазарната му стойност. И още – повдигнатите обвинения са били несъставомерни.

С решение от 19 април тази година Апелативният специализиран съд потвърди – невинни са, няма доказателства за твърдените престъпления, нито пък на първа инстанция са били нарушавани правилата (както заявяваше обвинението).

Гръмкият провал на обвиненията в съда обаче  не отменя последиците.

В момента цялото имущество на Прокопиев е под запор по искания на КПОНПИ. А поводът бяха делото за ЕВН и второ, за пране на пари от продажбата на „Каолин“ през 2012 г., по което спецпрокуратурата повдигна обвинения през 2018 г. През април тази година Софийският апелативен съд окончателно го прекрати поради липса на извършено престъпление. Но нито съдебният финал на едното, нито прекратяването на другото не е пречка комисията, председателствана от Сотир Цацаров да иска гражданска конфискация и обезпеченията остават.

През юни 2019 г. имаше и показна акция в офисите на фирми на издателя на „Капитал“ и „Дневник“ в търсене на предадени вече документи, ръководена от тогавашния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, който после даде оставка, кандидатира се за ръководител на апелативната спецпрокуратура и се отказа и от това състезание.

Любопитното е, че на фона на влезлите в сила оправдания за ЕВН, финансовото министерство е депозирало жалба срещу отхвърления граждански иск, пряко свързан с обвиненията. Ако жалбата не бъде оттеглена, ВКС ще образува дело по иска на МФ и предизвестено ще го отхвърли заради липсата на деликт (влязлата в сила присъда обявява обвиненията за несъставомерни). Но процесите не са безплатни, за данъкоплатеца.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.