Последни новини
Home / Законът / Предлагат откриване на ново съдийско място в АССО за министъра в оставка Ахладова

Предлагат откриване на ново съдийско място в АССО за министъра в оставка Ахладова

Defakto.bg

Очаквано, макар и преждевременна, молбата на правосъдния министър в оставка Десислава Ахладова за възстановяването й като магистрат, е била одобрена днес от ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), научи Де факто.

Точката ще бъде предложена в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС утре.

Както писахме, правосъдният министър в оставка още в началото на месеца е поискала кадровиците да я възстановят като административен съдия и то не в Перник, където е последната й месторабота, а в Административен съд – София-област. Молбата е внесена преди да бъде изпълнено условието на Закона за съдебната власт, че министрите сезират “съответната колегия на Bиcшия cъдeбeн cъвeт в 14-днeвeн cpoĸ oт дaтaтa нa ocвoбoждaвaнeтo им” (чл. 195, ал. 4 ЗСВ). Макар и с гласувана колективна оставка правителството “Борисов” -3 е действащо до назначаването на служебен кабинет.

Мнозинството в КАК обаче е приело, че решението може да е под условие, от датата на обнародване на президентския указ за служебно правителство.

По въпроса за възстановяването като съдия в АССО (съдебният закон в случая дава на бившите министри, съдии от КС и др. екстрата да поискат връщане в системата на “равна по степен длъжност”) мнозинството в комисията не вижда основание за отказ. Предложението обаче е да се разкрие нов щат в столичния областен административен съд за Ахладова, тъй като вакантните длъжности там са обявени на конкурс.

Правосъдният министър в оставка бе избрана от предния ВСС през октомври 2016 г. за председател на Административен съд-Перник, без да е работила там (бе председател на районния съд в града) при конкуренцията на магистрат оттам. Последва жалба от отхвърления кандидат до ВАС, а Ахладова изрично бе поискала назначението й да се “замрази” до окончателното решаване на казуса. Все пак тя е встъпила за един ден на новия си пост, а веднага след това е станала зам.-министър на правосъдието в “Борисов” – 3, показала кадровата преписка. Затова сега възстановяването й ще е в административните съдилища. А през септември 2017 г. за председател на Административен съд – Перник все пак бе избран магистратът от този съд Ивайло Иванов.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.