Последни новини
Home / Законът / Втори бизнесмен проговори за рекет в комисията „Манолова“, случаят „Илчовски“ вече е в европейската прокуратура

Втори бизнесмен проговори за рекет в комисията „Манолова“, случаят „Илчовски“ вече е в европейската прокуратура

Defakto.bg
Павел Стоименов
Втори бизнесмен от земеделския сектор разказа пред  парламентарнта комисия „Манолова“  за рекет,  на който са подложени работещите в този сектор. Павел Славчов Стоименов се представи като най-големия зеленчукопроизводител в България и собственик на „Агро – Бел 2001“. Това стана   броени дни, след като  земеделецът от Кнежа Светослав Илчовски разкри схеми за контрол и изнудване на  бизнеса. Уличи конкретно шефа на фирам „Градус“ Иван Ангелов.

В твърденията си Павел Стоименов, собственик на Агро-Бел 2001 посочи, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите. Има картел – Г-8 – той е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, каза той. Подробно посочи, че  е бил заставен да  плаща рента  по-малка рента, която  ощетява собствениците на земи. По думите му лица, изпратени от Иван Ангелов, му казали – „Бате Иван ви вика на килимчето“

Стоименов не се подчинил и заради това смята, че са били запалени три от офисите му, както и къща на негова служителка. Тя била възстановена, но след това отново запалена.

На въпрос как си обяснява силата на шефа на „Градус“ Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: „Той самият го каза – като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост“, заяви  Стоименов.

Той каза още, че преди години същите хора са му откраднали по електронен път фирмата.

Тогава фирмата на Стоименов обработва над 70 хил. декара земя, а към ден днешен по собствените му думи – 100 000 дка. От сайта на фирмата става ясно, че тя се занимава и със зърнопроизводство, има и голяма база за съхранение на зеленчуци в с. Брест, община Гулянци.

От „Градус“ обявиха, че  ще използват всички законови възможности, за да защитят интерестие на своите инвеститори и клиенти.  В поредна позиция, публикувана на сайта на Българската фондова борса, от компанията обявиха, че са обект на „поредни манипулации и внушения“.

За първи път в новата ни история рекетирани бизнесмени дойдоха в центъра на столицата, в НС, за да разкажат за рекета, изнудването и натиска, на който са подлагани„, коментира Мая Манолова пред БНР.

В 45-ото Народно събрание показахме, че сме на страната на хората, централната роля за пречупването на това недоверие изобщо към институциите беше и на комисията по ревизия. За пет заседания направихме повече от това, което целият предишен парламент не направи, осветихме корупцията. Случаите вече няма как да бъдат заметени“, убедена е тя.

Според нея хората искат да знаят, след като никога няма достатъчно за пенсии, за социални помощи, за лични асистенти, за детски градини, къде отиват техните пари.

„Това беше нашата задача. Там където комисията успя да бръкне за 5 заседания, се оказаха наистина страховити неща. Всяко едно от предприятията, които имахме възможност да проверим, това са държавни предприятия, които работят с парите на българския народ, установихме въпреки саботажа, въпреки опитите да се прикрива истината, да не се предоставят документи, да няма съдействие, открихме повече от притеснителни неща. Например, за договори и анекси на „Булгартрансгаз“ към основния договор, които ощетяват държавата с 280 милиона лева. И вчера „Автомагистрали“, които се оказа, че играят ролята на един преразпределител, на една каса, която поема поръчки от АПИ и ги преразпределя без публичен конкурс, без публична покана на избрани фирми. Става дума за 5 млрд. лв„, поясни Манолова.

По думите ѝ вероятно всяко министерство, всеки сектор при ГЕРБ има по един Иван, „който играе ролята на министъра и свежда изискванията на властта за изпълнение от бизнеса„.

Манолова подчерта, че  случаите са предадени на прокуратурата, а случаят „Илчовски“ и на европейската прокуратура, и на всички останали органи.  Тя е сигурна, че рекетирани бизнесмени от останалите сектори също ще проговорят, защото

Оказва се, че от 10 години един бизнесмен се опитва да води дела за рекет и за изнудвания и делата потъват и се прехвърлят в различни инстанции. Нещата са били потулени – типичен пример за политически чадър,  това коментира  пред БНР социологът Алексей Пампоров. „Преди се говореше за тези неща – говореше се за целуването на ръце в мафиотски стил, докато сега започнаха хората да излизат с имената си“, допълни той.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.