Последни новини
Home / Законът / В аванс: Проф. Янаки Стоилов ще е министър на правосъдието в служебния кабинет

В аванс: Проф. Янаки Стоилов ще е министър на правосъдието в служебния кабинет

Defakto.bg

Проф. Янаки Стоилов  ще бъде правосъден министър в служебния кабенит на президента Румен Радев.

Днес се очакват три указа на държавния глава – един за служебно правителство,  втори за разпускане на 45-ия парламент и определяне на дата за изборите, трети  за назначаване на състава на ЦИК. И трите указа влизат незабавно сила  с подписването им от държавния глава.

Янаки Стоилов е  професор по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и  дългогодишен  зам.-председател на БСП,  бивш зам.-председател на Народното събрание Янаки Стоилов и екс председател на правната комисия. Националният съвет на БСП е дал разрешение за това „на подпис“ .

Има репутация на отличен професионалист.

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Завършил е право в Софийския университет, където дълги години е преподавател. Водил е лекции и по Обща теория на държавата в Пловдивския университет. Доктор по право.

Стоилов е един от авторите на новата Конституция.  .Бил е депутат в 36-о, 38-ото, 39-о, 40-о, 41-вото, 42-рото и 43-то Народно събрание.

След изборите на 4 април, Янаки Стоилов  заедно с Крум Зарков, поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова заради ниския резултат от вота след пълен мандат на опозиця в парламента.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Една приятна изцненада за мен е назначаването на проф. Янаки Стоилов за служебен министър на правосъдието; Освен, че безспорно е юрист със завидна квалификация, той е един от малкото останали, които изработиха Конституцията във ВНС. Надявам се, че той ще постави на дневен ред отклонениятаот замисъла на конституционните зцаконодатели, особено по отношение на съдебната двласт. Това се отнася ,прнеди всичсо, за метаморфозата, която претърптя ВСС – от чисто кадрови орган на съдебната власт той се превърна в правителбство на съдебната власт и мини – парламент, в който политическото влияние господзства.Това беше и за сметка на Министерството на правосъдието, което беше напълно обезличено. и основни негови функции се поеха от ВСС- Във всички нормални европейски държави Министъра на правосъдието и оглавяваното от него министерство е с изключително значиение за управлението на държавата, с много важни функции., в известен смисъл е свързващо звено между изпълнителната и съдебната власт. Надявама се, Я. Стоилов да постави началото на едно завръщане към нормално положение и възстановяване на значиние на МП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.