Последни новини
Home / Законът / Кадровиците ще се срещат със съдии от Благоевград заради проблеми там

Кадровиците ще се срещат със съдии от Благоевград заради проблеми там

Defakto.bg

Идната седмица ще се предложи решение за конкретен казус, свързан с Разлог

Да се проведе среща между Съдийската колегия и магитрати от оръжния, районния и административния съдилища в Благоевград за обсъждане на проблеми по взаимодействието и работата им. Това решиха кадровиците днес, точната дата ще се уточнява, вероятно ще е в края на май.

Дотук се стигна по конкретен сигнал от магистрати от РС-Благоевград. Те категорично възразяват казрови проблем в съда в Разлог да бъде решаван с командироване на магистрати от Благоевград и то без тяхно съгласие.

Срещата с кадровиците няма да е по конкретния повод – по него идната седмица председателят на ВАС Георги Чолаков трябва да предложи конкретно решение след съгласуване с ръководителката на ОС-Благоевград Катя Бельова. Идеята на „голямата“ среща е да се проведе разговор с магистратите от региона за кадровия дефицит и личностните проблеми там.

А конкретно по повод Разлог става дума за следното – РС е останал без трима съдии, като един е напуснал, втора е в отпуск по майчинство, а трети от 3 г. е командирован в Административен съд – Бургас. По този повод председателката на Разлог е сезирала Катя Бельова за кадрово укрепване на РС. Тя пък разпраща писма до ръководителите на съдилищата в Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград дали има магистрати, съгласни да ги командироват в Разлог, описва news.lex.bg.

Председателката на РС-Благоевград Вера Коева отговаря, че нито един от нейните колеги не е съгласен и не желае да отиде в Разлог. И отбелязва, е в техния съд също са в кадрови дефицит в гражданското отделение и многократно са правени искания да бъдат прекратени командирования на магистрати от РС-Благоевград.

В сигнала си до ВСС магистрати от Благоевград сочат два варианта за решаването на проблема в Разлог – откомандироването на магистрата от административния съд или наначаване там на младши съдия с изтичащ мандат в ОС-Благоевград.

Красимир Шиекерджиев обяви пред колегията днес, че ги подкрепя.

А Георги Чолаков каза – решението зависи от двама души, от мен като председател на ВАС и от Катя Бельова като председател на ОС-Благоевград, опции има, нека ви предложа решение още идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.