Последни новини
Home / Законът / Пенсионират върховния съдия Борислав Белазелков с адмирации, предлагат на президента да го награди с орден “Стара планина”

Пенсионират върховния съдия Борислав Белазелков с адмирации, предлагат на президента да го награди с орден “Стара планина”

Defakto.bg

С адмирации за професионализма и приноса му към развитието на правото Съдийската колегия на ВСС пенсионира Борислав Белазелков.

Той е дългогодишен граждански съдия във ВКС, председател е на Четвърто ГО, бе и начело на Съюза на съдиите.

Днес за него кадровиците казаха много – от брилянтен съдия до неуморен поборник за честта и независимостта на професията.

А по предложение на Лозан Панов единодушно колегията гласува и да предложи на президента Радев да награди съдия Белазелков с орден “Стара планина” за изключителни заслуги за осъществяване на съдебната власт (по чл. 302 ЗСВ).

Отделно кадровиците го отличават с личен почетен знак първа степен златен и награда от 1000 лева.

“Това е съдията, от когото съм се учила в работата ми като граждански съдия във Варна. Изключителен професионалист, непрекъснат двигател за развитие на гражданския процес. Преподавател в СУ, неуморен обучител на действащи съдии. Последователен отстоятел на съдебната независимост и правата на съдиите”, каза Атанаска Дишева.

Цветинка Пашкунова добави: “Изключителен юрист, от когото са се учили не само съдии, съдия, чиито решения са препрочитани с интерес и с респект. Колегата Белазелков е и остроумен, с чувство за хумор, добър човек, който винати е имал активна гражданска позиция и е отстоявал независимостта и авторитета на съдебната система”.

Вероника Имова каза: “Той е с огромен принос за  развитието и на юриспруденцията, и на законодателството в областта на гражданското право и процес. Съжалявам, че  напуска системата и приносът му ще е дотук. Но колегата Белазелков е изключително жизнеспособен, неуморим в упражняването на юридическата професия”.

Даниела  Марчева: “Името му беше и ще бъде емблема в гражданското правораздаване”.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.