Последни новини
Home / Законът / С 8 на 3: Възстановиха Ахладова като съдия в АССО, кадровиците стигнаха и до конституционен спор

С 8 на 3: Възстановиха Ахладова като съдия в АССО, кадровиците стигнаха и до конституционен спор

Defakto.bg

С 8 гласа „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия на ВСС възстанови правосъдния министър в оставка Десислава Ахладова като съдия в Административен съд – София-област. Решението (по чл. 195, ал. 4 ЗСВ) ще важи от обнародването на указа за назначаване на служебен кабинет. А на Пленума на ВСС в четвъртък ще бъде предложено да разкрие щат в АССО за бившия министър.

Десислава Ахладова

Де факто описа искането на Десислава Ахладова (тук), както и решението на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (тук).

Решението на мнозинството от кадровиците бе очаквано, „против“ гласуваха Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска и то с принципния мотив, че молбата на действащия министър в оставка е преждевременна, не са настъпили предпоставките в закона и разглеждането й трябва да се отложи.

Нещо повече, в началото на деня кадровиците отложиха насрочените за днес избори на административни ръководители на районните съдилища в Пирдоп и Монтана и на ОС-Монтана заради действащия мораториум върху назначенията. И това също бе изтъкнато в днешния дебат.

Той бе продължителен, като членовете на колегията стигнаха включително до конституционен спор за колективната оставка на „Борисов“ – 3, нейното гласуване от 45-о НС и същността на продължаващата работа на това правителство.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обяви: „Ясно е, че с днешна дата ние не можем реално да възстановим г-жа Ахладова заради липсата на свободни места и в двете административни съдилища – в Перник и в АССО, така че ние не я назначаваме, а търсим къде да я назначим и ще отправим искане до Пленума за това“.

Даниела Марчева каза: „Чл. 195, ал. 4 ЗСВ предвижда преустановяване дейността на лицата – в случая на министър. Налице е оставка по смисъла на чл. 111, ал. 2 от Конституцията – пред новоизбрано НС. Оставката е колективна, гласувана и приета от НС. В Решение 4 от 1994 г. на КС е казано, че при подаване на оставка от МС правомощията на правителството се прекратяват с приемането на решение на Народното събрание (този аргумент впечатли част от членовете на колегията). Дори и да се приеме тълкуване, че указът на президента за назначаване на служебно правителство е последен елемент от фактическия състав, прекратяващ правомощията на министър Ахладова, той вече е подписан и предстои обявяването му. Няма бързане, молбата е подадена отдавна, сега търсим място за възстановяването й и трябва да искаме от Пленума разкриване на нова щатна бройка. Нека е под условие, считано от указа на президента, въпреки че за мен няма пречка и да без условие. Ние сме оперативен орган, дължим някакво произнасяне“.

Олга Керелска бе категорична: „Просто трябваше да отложим точката. Беспорно ние ще я назначим, било  в административния съд в Перник или в АССО. Вместо това обаче беше проявено безсмислено усърдие това да стане именно днес и сега предстои един поне двучасов дебат. Ако нещата вървяха по реда си, нямаше да отнеме и 10 минути. Казаното от г-жа Марчева не намира опора в закона, ако с подаването на оставката министрите се освобождавали от длъжност, това граничи с абсурда, извинявам се за силния израз“.

Вероника Имова: „Г-жа Ахладова има право на избор, имаме и практика по административните ръководители. Преустановена ли е дейносттта? Да, това е станало с решението на НС от 16 април. Дейността на колективния орган МС е преустановена, включително и тази на г-жа Ахладова като министър на правосъдието. Но не е преустановено изпълняването на функциите на тази длъжност, отново по силата на Конституцията. Възниква въпросът може ли в условията на изпълнението на функциите на министър в оставка бивш магистрат да упражни правото си на възстановяване в длъжност? При едно сигурно събитие -предстоящия указ на президента – е напълно обосновано нашето решение да е под условие. Т.е. да я възстановим и то в посочения от нея съд АССО, като това ще породи правни последици от датата на назначаване на служебното правителство“.

Боян Магдалинчев пък изтъкна, че ако въпросът не бъде решен тази седмица,какво ще прави Ахладова? (Възстановяването ще стане със задна дата, от деня на преустановяване на правомощията на „Борисов“-3 и няма да загуби нито стаж, нито статут – б.р.) Казано бе също, че в момента в АССО има финансов ресурс за обезпечаване на още един щат.

Атанаска Дишева: „Безспорно МС в момента е действащ, отново по силата на Конституцията. Освен това защо забравяме мораториума – миналата седмица ние дори отложихме едно преназначаване на съдия, възстановяване на съдийска длъжност на Димитър Фикиин, бивш председател на Военно-апелативния съд. Пак можеше да вземем решение под условие, но бяхме много категорични, че не бива. Е, с какво днешната хипотеза се различава от нея?“

Лозан Панов напомни историята на магистрата Ахладова, назначаването й за зам.-министър, после за министър, избора за депутат от ГЕРБ и отказа й да влезе в парламента.

Даниела Марчева реагира: „За месеците си като министър тя свърши толкова, колкото двама преди нея не свършиха. Придвижени бяха ключови проекти за задължителната медиация и дигиталното правосъдие, заслугата е изцяло нейна. За всяко нещо, за което съветът се е обръщал към нея, е откликвала, жалко, че не тя беше министър от самото начало, а 4 г. трябваше да търпим експерименти. В началото на мандата ни гласувахте за колегата Атанасова, която от прокурор стана съдия в АССГ, извинявам се, че я цитирам, но го правя за да онагледя, че трябва да сме последователни, а не според случая, конкретния кабинет и политическата сила“.

Вероника Имова каза, че Ахладова „раздвижи застоя по реформата в съдебната власт“, както и че въвеждането на ЕИСС до голяма степен се случва именно благодарение на нейните усилия.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.