Последни новини
Home / Законът / Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Defakto.bg
Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Служебният премиер Стефан Янев

Най-важният ангажимент пред служебното правителство ще бъде върховенството на закона. Залагам жизнения си и професионален  опит за това – такива  бяха едни от първите думи на  новия министър  председател Стефан Янев,   след като президентът Радев представи  новия кабинет на церемония в Гербовата зала  „Дондуков 2.“  „Очевидно, както е определила конституцията, наш основен приоритет е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани в годините. Ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблеми. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите“, каза още служебният премиер.  Във встъпителното си слово той  благодари на българските лекари и учители за работата им по времето на пандемията.

Снимки Пресцентърът на президентството

От днес страната се  управлява от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава, новите избори на 11 юли.
Президентът представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство, което  ще управлява страната до съставянето на ново правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание.

Радев направи кратка и ясна  характеристика на членовете на служебния кабинет: Експертидемократи с различни политически възгледи, готови да работят за страната.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“.

Според държавния глава предстоят тежки месеци и засилена съпротива от силите на статуквото.  Радев обобщи задачите на служебния кабинет така:

Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“.

Президентът изрази надежда, че служебното правителство ще положи усилия и ще компенсира възрастните хора и бизенса, които останаха ощетени заради неактуализирания  бюджет от предходното правителство.

След представянето на служебното правителство от президентаРадев  се проведе и традиционна  церемония по приемственост на изпълнителната власт в Гранитната зала на Министерския съвет. Тя се проведе в отсъстиве на медиите.  След нея вицепремиерът по обществения ред и сигурност и вътрешен министър Бойко Рашков обяви:

Не мога да кажа кои ще са първите кадрови промени, трябва да се срещна с Георги Терзийски първо.  Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова доколкото времето ни позволи“.

Приоритетна задача да гарантираме честни и прозрачни избори, каза още той. „ Няма да допуснем купен вот, който изкривява политическата картина в страната. Това уронва престижа на България пред света„, категоричен беше  Рашков.

Още за служебния кабинет:

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства – Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната – Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката – Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.
За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.