Последни новини
Home / Законът / Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Служебният премиер Стефан Янев: Страната ще бъде управлявана според върховенството на закона

Defakto.bg
Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Служебният премиер Стефан Янев

Най-важният ангажимент пред служебното правителство ще бъде върховенството на закона. Залагам жизнения си и професионален  опит за това – такива  бяха едни от първите думи на  новия министър  председател Стефан Янев,   след като президентът Радев представи  новия кабинет на церемония в Гербовата зала  “Дондуков 2.”  “Очевидно, както е определила конституцията, наш основен приоритет е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани в годините. Ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблеми. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите“, каза още служебният премиер.  Във встъпителното си слово той  благодари на българските лекари и учители за работата им по времето на пандемията.

Снимки Пресцентърът на президентството

От днес страната се  управлява от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава, новите избори на 11 юли.
Президентът представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство, което  ще управлява страната до съставянето на ново правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание.

Радев направи кратка и ясна  характеристика на членовете на служебния кабинет: Експертидемократи с различни политически възгледи, готови да работят за страната.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“.

Според държавния глава предстоят тежки месеци и засилена съпротива от силите на статуквото.  Радев обобщи задачите на служебния кабинет така:

Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“.

Президентът изрази надежда, че служебното правителство ще положи усилия и ще компенсира възрастните хора и бизенса, които останаха ощетени заради неактуализирания  бюджет от предходното правителство.

След представянето на служебното правителство от президентаРадев  се проведе и традиционна  церемония по приемственост на изпълнителната власт в Гранитната зала на Министерския съвет. Тя се проведе в отсъстиве на медиите.  След нея вицепремиерът по обществения ред и сигурност и вътрешен министър Бойко Рашков обяви:

Не мога да кажа кои ще са първите кадрови промени, трябва да се срещна с Георги Терзийски първо.  Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова доколкото времето ни позволи“.

Приоритетна задача да гарантираме честни и прозрачни избори, каза още той. “ Няма да допуснем купен вот, който изкривява политическата картина в страната. Това уронва престижа на България пред света“, категоричен беше  Рашков.

Още за служебния кабинет:

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства – Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната – Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката – Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.
За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.