Последни новини
Home / Законът / Последно: Писменият изпит за младши следователи не е компрометиран, няма „изтекъл“ казус

Последно: Писменият изпит за младши следователи не е компрометиран, няма „изтекъл“ казус

Defakto.bg

Проведеният на 24 април писмен изпит в конкурса за младши следователи не е компрометиран. Това становище бе обявено пред  Прокурорската колегия.

То е на двете конкурсни комисии и е подкрепено от ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

Обявеният тази година конкурс е за 16 младши следователи, на писмения изпит се явиха 556 кандидати.

А на 28 април шефът на КАК Огнян Дамянов докладва на кадровиците за сигнал, че изтегленият казус е бил предварително изтекъл в публичното пространство, който се е потвърдил. При това положение писменият изпит можеше да бъде анулиран.

Конкретно се твърдеше, че в cигнaлa (днес бе обявен подателят му – Мирослав Филипов) ca пocoчeни линĸoвe, ĸoитo пpeпpaщaт ĸъм ĸoнтpoлния ĸaзyc oт изпитa зa млaдши пpoĸypopи, пpoвeдeн пpeз 2020 г. (на страницата на ВСС, отново стана ясно днес), ĸaĸтo и ĸaзyc пo нaĸaзaтeлнo пpaвo, пocлyжил зa дъpжaвeн изпит, пpoвeдeн пpeз 2013 г., ĸoитo ca идeнтични c изтeглeния ĸaзyc пpeз 2021 г. А кадровиците поискаха становище от двете изпитни комисии.

Комисиите са категорични, че „изтичане“, а оттам и компрометиране на изпита няма. Публикуваният на сайта на ВСС казус от изпит за младши прокурори е без решение и няма как да опорочи резултатите от конкурса, аргументират се изпитните комисии. Освен това критерий за честността на процедурата е да няма „избрани“, които предварително да са научили какво точно ще им се падне. В случая, дори да се приеме, че изтегленият на 24 април казус е бил „предварително известен“, то тогава той е бил известен на всички кандидати. А и никой не е знаел, че именно този казус ще бъде включен сред подготвените няколко за конкретния изпит.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.