Последни новини
Home / Актуално / Любен Корнезов преди 10 г.: ГЕРБ си създава един специализиран съд за разправа с политическите опоненти

Любен Корнезов преди 10 г.: ГЕРБ си създава един специализиран съд за разправа с политическите опоненти

Defakto.bg

След днешната драматична декларация на ВСС в защита на спецправосъдието, адвокат Николай  Хаджигенов публикува  във Фейсбук извадка от стенограмата на НС отпреди 10 г. с изказване на безспорния юрист и ерудит  проф. Любен Корнезов. То е по повод внесения от ГЕРБ проект за  въвеждането на специализираните структури. 

Адвокатът мотивира публикацията си така:  „За да стане ясно на онези, които още не знаят за  какво и на кого е нужно спецправосъдие“.

(Из стенограмата.)

Проф. Любен Корнезов

ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ (БСП): Мога още десетки аргументи да ви изтъкна, но ще спра дотук, че времето лети. Кои са изводите, които можем да направим от аргументите, които ви изтъкнах тук?

Първо, това не е специализиран съд, а е типичен извънреден съд в противоречие на чл. 119, ал. 3.  Това ще бъде един политически съд. ГЕРБ създава свой съд за разпра с политическите си опоненти. Тук ясно и категорично трябва да се даде тази оценка, а не да се шикалкави.

Всъщност провалът на ГЕРБ в икономическата политика води до хляб и зрелище. Този съд ще бъде едно зрелище, а не съд.  Този извънреден съд, уважаеми дами и господа, де факто ще бъде едно подразделение на Министерството на вътрешните работи, респективно на ДАНС, ама ДАНС е под шапката на МВР, на Цветан Цветанов. МВР си има болница, сега ще си има и съд, особено при тази полегнала ми Прокуратура.

Вижте, този съд за съжаление, като стар съдия ви го казвам, ще бъде един пешкир, а не правораздавателен орган, където политиците ще си бършат ръцете. Нещо като Пилат Понтийски, нали го помните?  Това не е притча, записано е в Свещената книга. Пилат си умил ръцете и казал: „Исус е невинен!”, и го дал да го разпнат. Това ще бъде този съд.

Този съд ще бъде основен елемент на една създаваща се в България полицейска държава. Крайната фаза е полицейска държава!

Обръщам се към всички народни представители – и към тези, които са подписали, и тези, които не са подписали, пък и тези, които са извън тази зала. За честта на пагона, за честта на юристите, нека дружно да кажем „Баста!” на този Наказателно-процесуален кодекс, внесен от Искра Фидосова и група народни представители.

Разберете, след време ще се срамувате от този законопроект, защото той като бумеранг може да се върне и върху вашите глави, които не желаят. Затова нека да отхвърлим законопроекта и да кажем също „Баста!” на полицейската държава, която вие искате да създадете. Благодаря за вниманието. (Ръкопляскания от КБ.)

 

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Полицейска държава?! Хайде стига бе! Аз мислех, че е адвокатска! (Оживление в ГЕРБ.)

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.