Последни новини
Home / Актуално / Любен Корнезов преди 10 г.: ГЕРБ си създава един специализиран съд за разправа с политическите опоненти

Любен Корнезов преди 10 г.: ГЕРБ си създава един специализиран съд за разправа с политическите опоненти

Defakto.bg

След днешната драматична декларация на ВСС в защита на спецправосъдието, адвокат Николай  Хаджигенов публикува  във Фейсбук извадка от стенограмата на НС отпреди 10 г. с изказване на безспорния юрист и ерудит  проф. Любен Корнезов. То е по повод внесения от ГЕРБ проект за  въвеждането на специализираните структури. 

Адвокатът мотивира публикацията си така:  „За да стане ясно на онези, които още не знаят за  какво и на кого е нужно спецправосъдие“.

(Из стенограмата.)

Проф. Любен Корнезов

ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ (БСП): Мога още десетки аргументи да ви изтъкна, но ще спра дотук, че времето лети. Кои са изводите, които можем да направим от аргументите, които ви изтъкнах тук?

Първо, това не е специализиран съд, а е типичен извънреден съд в противоречие на чл. 119, ал. 3.  Това ще бъде един политически съд. ГЕРБ създава свой съд за разпра с политическите си опоненти. Тук ясно и категорично трябва да се даде тази оценка, а не да се шикалкави.

Всъщност провалът на ГЕРБ в икономическата политика води до хляб и зрелище. Този съд ще бъде едно зрелище, а не съд.  Този извънреден съд, уважаеми дами и господа, де факто ще бъде едно подразделение на Министерството на вътрешните работи, респективно на ДАНС, ама ДАНС е под шапката на МВР, на Цветан Цветанов. МВР си има болница, сега ще си има и съд, особено при тази полегнала ми Прокуратура.

Вижте, този съд за съжаление, като стар съдия ви го казвам, ще бъде един пешкир, а не правораздавателен орган, където политиците ще си бършат ръцете. Нещо като Пилат Понтийски, нали го помните?  Това не е притча, записано е в Свещената книга. Пилат си умил ръцете и казал: „Исус е невинен!”, и го дал да го разпнат. Това ще бъде този съд.

Този съд ще бъде основен елемент на една създаваща се в България полицейска държава. Крайната фаза е полицейска държава!

Обръщам се към всички народни представители – и към тези, които са подписали, и тези, които не са подписали, пък и тези, които са извън тази зала. За честта на пагона, за честта на юристите, нека дружно да кажем „Баста!” на този Наказателно-процесуален кодекс, внесен от Искра Фидосова и група народни представители.

Разберете, след време ще се срамувате от този законопроект, защото той като бумеранг може да се върне и върху вашите глави, които не желаят. Затова нека да отхвърлим законопроекта и да кажем също „Баста!” на полицейската държава, която вие искате да създадете. Благодаря за вниманието. (Ръкопляскания от КБ.)

 

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Полицейска държава?! Хайде стига бе! Аз мислех, че е адвокатска! (Оживление в ГЕРБ.)

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.