Последни новини
Home / Законът / Първото освобождаване в МВР поради пенсиониране на административния секретар

Първото освобождаване в МВР поради пенсиониране на административния секретар

Defakto.bg

Първото уволнение в МВР е на административния секретар на ведомството Бойко Славчев.  То е станало в сряда следобед, часове след встъпването в длъжност на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Заповедта е мотивирана с придобито право на пенсия. Тя е издадена на снование чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител.

Славчев  беше административен секретар на МВР през последните шест години.  Пресата го споменава като “главния свидетел” по делото срещу президентския  съветник Пламен Узунов, като вътрешен министър, макар  че подобна интерпретация е спекулативна.

Името на Славчев нашумя  през февруари т.г.,  когато Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ поиска България да върне близо 6 млн. евро заради нарушенията в обществената поръчка за доставка на  джипове.    Ставаше дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР.  Споразумение бе за безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на МВР.

Процедурата по купуването на джиповете бе водена от ведомствена комисия, назначена със заповед на Бойко Славчев.

Европейската служба установи, че МВР е допуснало нарушение заради  едностранна промяна на тръжните условия  и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.

ВКП изпрати в Специализираната прокуратура материали получени от ОЛАФ с данни за нарушения, а тя ги прикрепи  към  разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентският  съветник Пламен Узунов за търговия с влияние.

Поръчката за автомобилите  бе обявена на 2 март 2017 г., т.е. по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков с вътрешен министър Пламен Узунов.  Мандатът на това правителство изтече на  4 май 2017 г.   По-късно се оказа обаче,  че договорът с избрания от служебния кабинет изпълнител – “Българска автомобилна индустрия”, е сключен на 22  февруари 2018 година, тоест по времето на третото правителство на Борисов.  Нещо повече, МВР отстоява законосъобразността на  сключения договор пред КЗК и пред Върховния административен съд.

Досега прокуратурата не е давала информация за хода на делото.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС: Адвокатурата е длъжна да заеме мястото, което Конституцията й е възложила 

На първото заседание на новия ВАдС Даниела Доковска е избрана за председател на новия УС …

Съдът: Кристиан Николов остава под домашен арест

Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.