Последни новини
Home / Законът / Служебният социален министър: Пенсионерите ще получават добавка от 50 лв. към пенсиите “най-малко още два месеца”

Служебният социален министър: Пенсионерите ще получават добавка от 50 лв. към пенсиите “най-малко още два месеца”

Defakto.bg

На първото заседание на новото служебно правителство министрите са взели решение добавките към пенсиите от 50 лв.  да се изплащат поне до края на мандата на служебния кабинет. Това обяви  служебният социален министър Гълъб Донев.

Това може да са  два, три или повече месеца в зависимост от изборите и готовността на новия парламент да направи правителство.  45-ото НС не закрепи в закона плащането на тези добавки – от една заради липсата на актуалиризиран бюджет, от друга  – не му стигна времето за две четения на закона.

Министър Донев  посочи, че „мярката за българските пенсионери е насочена към хората, най-ударени от кризата“.  При представянето на новия служебен кабинет президенът Радев  апелира правителството да компенсира възрастните хора и бизнеса, пострадали от неактуализирания бюджет.

Осъзнаваме, че положението, е което се намираме е тежко – свързано е с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани“, заяви министърът.

Той каза още  че на първото заседание са обсъдени възможностите  както за 50-те лева допълнително към пенсиите,  така и  за продължаване на мерките  60/40, 80/20 и мерките  свързани с децата, които не ходят на училище и родителите.

Ще ви помоля за от 7 до 10 дни търпение, за да проиграем сценариите, след което ще ви дадем допълнителна информация как ще подкрепим икономиката. Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко”, каза пред пресата служебният министър  Донев.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.