Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата отчете участие по досъдебно производство в Германия за измами с финансови инструменти за 30 млн. евро

Спецпрокуратурата отчете участие по досъдебно производство в Германия за измами с финансови инструменти за 30 млн. евро

Defakto.bg

След като правната комисия на 45-ото НС одобри на първо четене законопроект  за  закриване на специализиранато правосъдие, а идеята получи одобрение на мнозинството от парламенатарно предствените политически партии в разпуснатия парламент,  специализираното правосъдие започна “през ден” да  информира за успехите си.   След като на 10 май спецпрокуратурата  се похвали с благодарствени писма от Евроджъст и Сикрет сървис, и други служби за участието в няколко международни акции, днес  научаваме, че участието на спецпрокуратурата в  международни операции продължава.

В съобщение до медиите се каза, следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП са участвали  в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти. Така,  “Специализираната прокуратура и ГДБОП са допринесли за  неутрализирането на международна група за измами чрез търговия с финансови инструменти, “нанесла щети за 30 млн. евро”

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави – ФР Германия, Северна Македония,  Испания, Полша, Швеция, Израел и  България. Действията бяха координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС – Евроджъст.  На територията на България в процесуално-следствените действия се включиха разследващи екипи от Германия, се казва в съобщението.

По случая има образувано досъдебно производство от Главната областна прокуратура – Кобленц – Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия.

В  изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена  от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса – колцентрове,  офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия. 

Задържани, съгласно издадените 5 Европейски заповеди за арест, са 5 лица, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока  Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград.  Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях, гласи медийното съобщение.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.