Последни новини
Home / Законът / Абсурди: При влезли в сила „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев, Дянков МФ държи на гражданските си искове за милиони срещу тях

Абсурди: При влезли в сила „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев, Дянков МФ държи на гражданските си искове за милиони срещу тях

Defakto.bg

Финансовото министерство иска от ВКС да отмени присъдите и да върне делото на първа инстанция, за „упражнението“ ще плащат данъкоплатците

Макар че решението „Невинни!“ по гръмкото дело за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН влезе в сила, Министерството на финансите не се е отказало от исковете си за милиони срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена издател Иво Пропокиев и тримата от инвестиционния посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

След като Апелативната специализирана прокуратура не обжалва решението на Апелативния специализиран съд, с което оправдателните присъди категорично бяха потвърдени заради липсата на извършени престъпления и несъставомерни обвинения, те влязоха в сила на 5 май. Но в последните дни на „Борисов“ – 3 Министерството на финансите  самостоятелно е изпратило жалба до Върховния касационен съд, в която настоява „Невинни!“ да се отменят и делото да бъде върнато за ново разглеждане на първа инстанция в Специализирания съд със задължителни указания. Подписалият жалбата юрисконсулт Иван Григоров буквално повтаря аргументите на прокуратурата, отхвърлени от АСНС, като поводът са неуважените граждански искове в наказателния процес – за 7 457 553,82 лева срещу Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев, Иво Прокопиев и Симеон Дянков и за 31 639 704 лева срещу Трайчо Трайков.

Ситуацията е абурдна. При влязло в сила съдебно решение, че нито един от шестимата не е извършил престъпление и, съответно, не би и могъл да ощети държавата с твърдените действия, въпросът за вините е решен, ВКС няма да се занимава с него и със сигурност ще отхвърли гражданския иск заради липсата на деликт. Защото за да е налице непозволеното увреждане по чл. 45 ЗЗД (основание за предявения граждански иск) трябва да е извършено деяние, то да е противоправно и виновно, от него да са настъпили вреди и да е налице пряка причинно-следствена връзка между деянието и вредите. В същото време обаче върховният съд е длъжен да образува дело по жалбата на МФ, да проведе заседание по него и тогава да обяви решение, т.е. правосъдната машина ще се завърти на празни обороти. Но за ината на Финансите ще бъдат похарчени стотици хиляди левове и сметката ще покрият данъкоплатците.

Какво заявява в жалбата до Върховния касационен съд юрисконсултът на МФ Иван Григоров?

Че в оспореното решение АСНС е приел, че нито един от подсъдимите не е извършил съставомерно деяние, тъй като поведението им не е било противоправно и виновно и следователно не са причинени щети на държавата и не са налице предпоставки за ангажиране на деликтната им отговорност в производството.

Но решението трябва да бъде отменено от ВКС, защото в производството е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и е нарушен материалният закон. По делото са налице доказателства за извършването на инкриминираните в обвинителния акт престъпни деяния и двете инстанции неправилно не са подвели деянията под посочените в обвинителния акт норми на НК, обявява юрисконсултът.

Нататък се заявява, че възприетата от съда фактическа обстановка е непълна и игнорира голяма част от доказателствата, неправилно съдът е отхвърлил противоречащи на защитната теза доказателства, неправилно се е произнеъл и по събраните свидетелски показания, включително тези на доскорошния министър на икономиката Емил Караниколов.

Както и че изводът, че деянията, вменени на всеки от подсъдимите, не представлява престъпление, не намира подкрепа в събрания по делото доказателствения материал.

Представителят на МФ твърди и допуснати процесуални нарушения на първа инстанция – не е дадена последна дума на подсъдимите непосредствено след приключване на съдебните прения и въззивната инстанция е трябвало да върне делото на СНС за отстраняване на нарушението. Нарушена била и тайната на съвещанието на първа инстанция, защото е било кратко. И отделно, докато съдът се е произнасял, присъдата е излязла в електронни медии.

Досущ същото твърдеше спецпрокуратурата в протеста си до АСНС, а въззивният съд мотивирано отхвърли щенията и надълго разясни как няма нито едно доказателство тайната на съвещанието да е била нарушена. А колко ще трае то е си е изцяло преценка на магистратите.

Оставяме настрана въпроса доколко е редно и редно ли е изобщо гражданският ищец, пък бил той и представител на държавата, да коментира преценките по състава на престъплението и вините, то ест наказателно-правната част.

За пълнота на картината само напомняме – правосъдието не е безплатно. Нещо повече – шестимата от „Трайков-Прокопиев-Дянков“ ще трябва отново да ангажират защита и пред ВКС. А адвокатите по закон нямат право да падат под минимума на възнагражденията, определени в специална тарифа на Висшия адвокатски съвет, иначе носят дисциплинарна отговорност.

Специално за защита от предявените от МФ граждански искове срещу Прокопиев, Дянков, Рачев, Евстатиев и Василев (за близо 7,5 милиона лева) по тарифа минималният адвокатски хонорар за всеки ще е по 21 530 лв плюс 1 % за горницата над 1 000 000 лв., а защитата на Трайков (по иска за 31,6 милиона лева) ще е минимум 111 530 лв. плюс 0,5 % за горницата над 10 000 000 лв. Такива са минималните ставки „за процесуално представителство, защита и съдействие на гражданския ищец или гражданския ответник“.

Тъй като делото е наказателно, ВКС може и да не присъди държавата да плати тези разноски. Но пък шестимата невинни, зорлем изпратени на трета инстанция, могат да й потърсят сметката по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, и със сигурност ще я получат. Виновните държавни служители обаче не плащат от джоба си, за безобразията се издължава хазната, сиреч данъкоплатците.

Изход все още има – Министерството на финансите просто може да изтегли иска си.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.