Последни новини
Home / Законът / Абсурди: При влезли в сила „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев, Дянков МФ държи на гражданските си искове за милиони срещу тях

Абсурди: При влезли в сила „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев, Дянков МФ държи на гражданските си искове за милиони срещу тях

Defakto.bg

Финансовото министерство иска от ВКС да отмени присъдите и да върне делото на първа инстанция, за „упражнението“ ще плащат данъкоплатците

Макар че решението „Невинни!“ по гръмкото дело за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН влезе в сила, Министерството на финансите не се е отказало от исковете си за милиони срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена издател Иво Пропокиев и тримата от инвестиционния посредник „Булброкърс“ Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев.

След като Апелативната специализирана прокуратура не обжалва решението на Апелативния специализиран съд, с което оправдателните присъди категорично бяха потвърдени заради липсата на извършени престъпления и несъставомерни обвинения, те влязоха в сила на 5 май. Но в последните дни на „Борисов“ – 3 Министерството на финансите  самостоятелно е изпратило жалба до Върховния касационен съд, в която настоява „Невинни!“ да се отменят и делото да бъде върнато за ново разглеждане на първа инстанция в Специализирания съд със задължителни указания. Подписалият жалбата юрисконсулт Иван Григоров буквално повтаря аргументите на прокуратурата, отхвърлени от АСНС, като поводът са неуважените граждански искове в наказателния процес – за 7 457 553,82 лева срещу Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев, Иво Прокопиев и Симеон Дянков и за 31 639 704 лева срещу Трайчо Трайков.

Ситуацията е абурдна. При влязло в сила съдебно решение, че нито един от шестимата не е извършил престъпление и, съответно, не би и могъл да ощети държавата с твърдените действия, въпросът за вините е решен, ВКС няма да се занимава с него и със сигурност ще отхвърли гражданския иск заради липсата на деликт. Защото за да е налице непозволеното увреждане по чл. 45 ЗЗД (основание за предявения граждански иск) трябва да е извършено деяние, то да е противоправно и виновно, от него да са настъпили вреди и да е налице пряка причинно-следствена връзка между деянието и вредите. В същото време обаче върховният съд е длъжен да образува дело по жалбата на МФ, да проведе заседание по него и тогава да обяви решение, т.е. правосъдната машина ще се завърти на празни обороти. Но за ината на Финансите ще бъдат похарчени стотици хиляди левове и сметката ще покрият данъкоплатците.

Какво заявява в жалбата до Върховния касационен съд юрисконсултът на МФ Иван Григоров?

Че в оспореното решение АСНС е приел, че нито един от подсъдимите не е извършил съставомерно деяние, тъй като поведението им не е било противоправно и виновно и следователно не са причинени щети на държавата и не са налице предпоставки за ангажиране на деликтната им отговорност в производството.

Но решението трябва да бъде отменено от ВКС, защото в производството е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и е нарушен материалният закон. По делото са налице доказателства за извършването на инкриминираните в обвинителния акт престъпни деяния и двете инстанции неправилно не са подвели деянията под посочените в обвинителния акт норми на НК, обявява юрисконсултът.

Нататък се заявява, че възприетата от съда фактическа обстановка е непълна и игнорира голяма част от доказателствата, неправилно съдът е отхвърлил противоречащи на защитната теза доказателства, неправилно се е произнеъл и по събраните свидетелски показания, включително тези на доскорошния министър на икономиката Емил Караниколов.

Както и че изводът, че деянията, вменени на всеки от подсъдимите, не представлява престъпление, не намира подкрепа в събрания по делото доказателствения материал.

Представителят на МФ твърди и допуснати процесуални нарушения на първа инстанция – не е дадена последна дума на подсъдимите непосредствено след приключване на съдебните прения и въззивната инстанция е трябвало да върне делото на СНС за отстраняване на нарушението. Нарушена била и тайната на съвещанието на първа инстанция, защото е било кратко. И отделно, докато съдът се е произнасял, присъдата е излязла в електронни медии.

Досущ същото твърдеше спецпрокуратурата в протеста си до АСНС, а въззивният съд мотивирано отхвърли щенията и надълго разясни как няма нито едно доказателство тайната на съвещанието да е била нарушена. А колко ще трае то е си е изцяло преценка на магистратите.

Оставяме настрана въпроса доколко е редно и редно ли е изобщо гражданският ищец, пък бил той и представител на държавата, да коментира преценките по състава на престъплението и вините, то ест наказателно-правната част.

За пълнота на картината само напомняме – правосъдието не е безплатно. Нещо повече – шестимата от „Трайков-Прокопиев-Дянков“ ще трябва отново да ангажират защита и пред ВКС. А адвокатите по закон нямат право да падат под минимума на възнагражденията, определени в специална тарифа на Висшия адвокатски съвет, иначе носят дисциплинарна отговорност.

Специално за защита от предявените от МФ граждански искове срещу Прокопиев, Дянков, Рачев, Евстатиев и Василев (за близо 7,5 милиона лева) по тарифа минималният адвокатски хонорар за всеки ще е по 21 530 лв плюс 1 % за горницата над 1 000 000 лв., а защитата на Трайков (по иска за 31,6 милиона лева) ще е минимум 111 530 лв. плюс 0,5 % за горницата над 10 000 000 лв. Такива са минималните ставки „за процесуално представителство, защита и съдействие на гражданския ищец или гражданския ответник“.

Тъй като делото е наказателно, ВКС може и да не присъди държавата да плати тези разноски. Но пък шестимата невинни, зорлем изпратени на трета инстанция, могат да й потърсят сметката по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, и със сигурност ще я получат. Виновните държавни служители обаче не плащат от джоба си, за безобразията се издължава хазната, сиреч данъкоплатците.

Изход все още има – Министерството на финансите просто може да изтегли иска си.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.