Последни новини
Home / Законът / БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Defakto.bg

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки срещу полово базираното насилие

Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от поредния случай на тежко посегателство над жена, извършено на 12 май на метростанция „Летище София“ в столицата.  56-годишната Соня Павлова бе простреляна от 63-годишен мъж със законно притежаваното му огнестрелно оръжие, преди той да се самоубие.

От информацията, разкрита чрез медиите през последните дни, става ясно, че Павлова е била обект на системно следене от страна на мъжа, с когото има познанство и чието желание за връзка между двамата е отхвърлила.

В българското законодателство продължават да отсъстват разпоредби относно превенцията и борбата с подобен род деяния, а именно – джендърно (полово) базирано насилие. Съгласно международноправните стандарти това е насилие срещу жена, защото тя е жена, дължащо се на предразсъдъци спрямо жертвата.

Такъв състав в Наказателния кодекс трябваше да се създаде като част от законодателните промени с оглед бъдеща ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). Подобна препоръка са отправяни към България и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Ратификацията на Конвенцията бе блокирана с решение на Конституционния съд. Тогава предходното правителство огласи претендиращи да я заместят мерки, които обаче не включваха превенция и бяха фокусирани единствено върху домашното насилие, но не и върху джендърно базираното насилие.

В резултат на тези промени към настоящия момент Наказателния кодекс предвижда редица квалифицирани състави за престъпления, извършени при условията на домашно насилие, но не и за деяния, мотивирани от пола или стереотипи за пола на жертвата.

От огласеното от медиите в настоящия случай става ясно, че Павлова и стрелецът не са били в отношения, които Наказателният кодекс квалифицира като обуславящи „домашно насилие“. Българското законодателство не дава възможност за разследване, признаване и подходящо наказване, което да отчита специфичния дискриминационен мотив в случаи, като този на стрелбата срещу Павлова.

Ето защо БХК използва случая за пореден път да призове българските власти, в българското законодателство да бъдат възприети всички необходими стандарти по отношение на борбата и на превенцията както на домашното, така и на джендърно базираното насилие. ♦

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.