Последни новини
Home / Законът / В петък БИПИ организира дискусия: „Конституцията на Република България – 30 години по-късно“

В петък БИПИ организира дискусия: „Конституцията на Република България – 30 години по-късно“

Defakto.bg

Български институт за правни инициативи организира дискусия „КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО“, която ще се проведе днес, 14 май  от 10:00 ч. в „Хотел София Балкан“ .

През последните няколко години в българското публично пространство все по-настойчиво се повдига темата за промени в Конституцията. Липсват обаче обективни, задълбочени, професионални и научни дебати дали такива са необходими. Ето защо, от БИПИ си поставяме за цел да предизвикаме научна и професионална дискусия по темата, като също така я намираме за навременна„, казват организаторите на събитието.
Дискусията ще събере представители на юридическата, социологическата и политологичната общност. Ще бъде направен  анализ на действието и влиянието върху обществените процеси на настоящата Конституция  през годините, както и дали има необходимост от промени в основния закон и /или свикването на Велико Народно събрание.

Ще бъдат представени данни от национално представително емпирично социологическо проучване на обществените нагласи по темата.

Нашето изследване, което е представително за страната, сочи, че голяма част от гражданите, близо 70 на сто, смятат, че не е необходимо да бъде приемана нова Конституция. Хората по-скоро се обединяват около това да се направят промени в отделни части в настоящата Конституция, но не и приемането на изцяло нов основен закон“, заяви пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ.

„Това означава, че обществените отношения не са узрели, че да предизвикат ново ВНС,  което да приеме изцяло нова Конституция“, е мнението на експерта.

Поканени за участие в дискусията са проф. д-р Янаки Стоилов, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д.п.н. Антоний Тодоров, доц. д-р Антоний Гълъбов, съдия Капка Костова, проф. д-р Пенчо Пенев, доц. д-р Наталия Киселова, Владислав Славов, проф. Михаил Неделчев и др.
Дискусията ще бъде излъчвана онлайн във Фейсбук страницата на БИПИ.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.