Последни новини
Home / Актуално / Татяна Дончева: Министърът на правосъдието да даде гласност къде са учили за юристи спецпрокурорите

Татяна Дончева: Министърът на правосъдието да даде гласност къде са учили за юристи спецпрокурорите

Defakto.bg

Министърът на правосъдието да публикува списъка на прокурорите от спецпрокуратурата като, без да показва имената,  да даде гласност само на висшето училище, където са учили за юристи, предложи  адвокат Татяна Дончева, която беше зам.-председател на 45-тото Народно събрание.

Да се види къде са завършили – юридическите пуцове, без квалификация и стаж, прескачат няколко нива в кариерата. Голяма част от прокурорите и съдиите не желаят да се занимават с мръсотия, не желаят да им поръчват дела и резултати и не желаят да отидат там,“ каза тя пред bTV по повод вчерашната декларация на ВСС, която която остро заклейми гласуваните на първо четене в правна комисия на 45-тия парламент предложения за промени,  свързани със закриване на спецправосъдието.  Те бяха внесени от „Демократична България“ и подкрепени от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Татяна Дончева постави и въпроса как  досега никой не даде отговор възможно ли е  прокурори от спецпрокуратурата и бивши следователи да са участвали в операция срещу граждани, давайки за пример случая „Осемте джуджета“. „Най-малко дела се водят срещу истински престъпници, бандити, рекетьори и наркопласьори за тях обикновено има споразумение. Да, Гешев може да си ги брои като осъдителни присъди, но това не са дела в истинския смисъл„, отбеляза тя.

Дончева заяви, че повечето й дела като адвокат са в спецсъда, а опитът й показва, че квалификацията на юристите в специализираните звена на съда и прокуратурата не им позволява да постигат успехи в разследването на тежки престъпления  – затова и делата, свързани с организираната престъпност, завършват със споразумения. „Те по седем – осем години приключват на първа инстанция, това нормално ли ви се вижда?“,  попита тя.

Конституционният съд реши да прави услуга на Борисов, но те си знаят какви причини. Времето показа до какво може да се изкриви всичко това„, заяви Дончева по повод на решението на конституционните съдии, че спецпрокурата и съдът не са  извънредно правораздаване.

По предложение на служебния правосъден  министър Янаки Стоилов вчера ВСС прие да  изготви анализ на резултатите от дейността на специализираните съдилища и специализираната прокуратура от създаването им досега, след което да се пристъпи към вземане на решение за тяхното бъдеще. Той предложи още на членовете на Съвета да се изработи и анализ на практиката на Европейския съд по правата на човека по дела, относими към тези специализирани органи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков се увери на място, че строежът на новия затвор в Самораново напредва в срок

    Министърът на правосъдието Крум Зарков провери  напредъка по изграждането на новия пенитенциарен комплекс …

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.