Последни новини
Home / Законът / Финансовият министър смени шефовете на НАП и агенция „Митници“ – да спре терора над малките данъкоплатци, заръча той

Финансовият министър смени шефовете на НАП и агенция „Митници“ – да спре терора над малките данъкоплатци, заръча той

Defakto.bg

 

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов, съобщи пресцентърът на правителството.  Решението е взето неприсъствено.

Новият директор на НАП Румен Спецов

Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Спецов е многократен шампион по културизъм – вицерепубликански шампион през 2009, 2014 и 2015 г. и републикански шампион за ветерани през 2014 и 2015 г.

Досегашният директорът на НАП Галя Димитрова

Новият финнасов министър Асен Василев  нареди на новия директор да спре терора над малките данъкоплатци, а фокусът на проверките да  станат големите, съобщава самият той  на брифинг, пише Дневник.  Тематични проверки ще се правят също на фирмите с големи касови наличности, както и върху тези, които потребяват държавен ресурс.

За Асен Василев е изненадващо, че досегашният шеф на НАП Галя Димитрова не е била сменена по-рано заради системно неизпълнение на служебните задължения. Министрът сочи като примери скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи и ниската събираемост на ревизионните актове – едва 55%, и ниската им потвърждаемост – 66 на сто.

Министърът Василев посочи и друг аргумент – на 11 май ВАС е потвърдил решението на по-ниските инстанции, че НАП е проявила неправомерна безотговорност към защитата на личните данни, което предопределя хода на всички дела по казуса срещу приходната агенция. „За момента претендираните сумите са малки, но има още много дела, които не са приключили„, каза Василев.

На 11 май т.г. Де Факто информира за окончателно съдебно решение на ВАС, с което гражданин осъди НАП заради изтеклите лични данни

През последните няколко години НАП се забъркваше в сериозни скандали, напомни Медиапул. Последният скандал бе свързан с изплатените на служителите на агенцията бонуси върху заплатите, докато повечето българи понасяха последиците от пандемията.  Сдружение БОЕЦ получи от НАП справка по Закона за достъп до обществена информация, според която раздадените допълнителни възнаграждения в агенцията през 2020 г. са в размер на 30 млн. лв., което прави средно по 322 лв. на месец на служител.

Павел Тонев, новият шеф на Агенция „Митници“

Финансовият министър е  сменил и шефа на агенция „Митници“.  На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев.  Тонев има над 20-годишен стаж в агенцията. Бил е директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив.

През ноември 2013 г. оглавява агенцията,  назначен от  тогавашният финансов министър Петър Чобанов.

Досегшният шеф на агенцията Георги Костов

Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, казва на пресконференция министър Василев, на която е представил екипа си, посочва  Сега.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.