Последни новини
Home / Законът / Полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета „Борисов“, е мотивът за освобождаване на гл. секретар на МВР (пълен текст)

Полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета „Борисов“, е мотивът за освобождаване на гл. секретар на МВР (пълен текст)

Defakto.bg

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради използването на сила при потушаването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов на 2 септември миналата година. Това се разбира от мотивите, публикувани от правителството на сайта на МС,  с които служебният министър-председател Стефан Янев предлага на президента Румен Радев да прекрати правомощията на Иванов.

„Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци – пише в мотивите. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти“, е посочено в мотивите.

В тях пише още, че   като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици“при неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядъкТова се дължи на липсата на „ обективност и безпристрастност“ в лицето на главния секретар, а така той е  накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото, се казва в мотивите.

 

 

Пълен текст мотивите за освобождаване на  Ивайло Иванов от длъжността главен секретар на МВР:

 

Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото.

Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото.

За охрана на обществения ред при протестните действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти,  което е основание за прекратяване на правомощията му на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

На основание чл. 36, ал. 3, ал. 6, т. 6 и ал. 7 от Закона за Министерството на вътрешните работи Министерския съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, и за освобождаването му от длъжност.

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ:    (Стефан Янев)

Съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи, до назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.