Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: До септември службите са се „самообезглавили“ поради неплатен отпуск (допълнена)

Бойко Рашков: До септември службите са се „самообезглавили“ поради неплатен отпуск (допълнена)

Defakto.bg

Няма да допуснем служители на МВР да съдействат на определени политически партии и избиратели на предстоящите избори

Ръководителите на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември веднага след встъпването в длъжност на служебния кабинет – това каза пред bTV служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.  Кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на предишния министър-председател Бойко Борисов, сами преценете, коментира Рашков.  И продължи, че държавата е без ръководства на службите за сигурност и „тези служби са се самообезглавили„. Споменат бе регионалният директор на Пловдив. Всички възлови места в министерството са назначения на предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирател, каза Рашково и допълни, че избирателите са поискали промяна и ще я  получат.

Рашков коментира освобождаването на административния секретар на ведомството Бойко Славчев, който е основен свидетел по разследването на сделката с покупката на джипове „Грейт Уол“ и поисканото връщане от ОЛАФ на 6 млн. евро заради неизпълнение условия по нея.   Министърът обясни, че освобождаването е заради навършване на пенсионна възраст и не е знаел, че е свидетел по делото.  Знаеше обаче, че делото не се движи, а стои в прокуратурата, и коментира, че това се случва с политическа цел. „Сега прокуратурата ще може да разполага с него като свидетел повече, отколкото до този момент„, каза Рашков.

Той спомена и освободения шеф на инспектората на ведомството Николай Гешев, излязъл в болнични, който заяви, че целта е инспекторатът да не работи както трябва. Рашков отговори, че няма незаменими хора. И упрекна Гешев, че е излязъл в болничен, а „дава интервюта, както е болен, в една градинка, облечен прилично„.

„Място за паника в служителите на министерството няма, може да има за тези, които не са си вършили работата„, каза Рашков.  Списъци за освобождаване няма, няма и да има, заяви той:  „Длъжностните лица, които ще бъдат сменени, ще е заради несправяне с работата си и нарушения, на които никой не е обърнал внимание – имам информация за помощ за преминаване на мигранти, има служител, катастрофирал със служебна кола в почивен ден. Трябва да се реагира бързо и срещу длъжностни лица, които са влезли в отношения с престъпността„, категоричен бе Рашков.

Той добави, че има съмнения как в населено място има 98% подадени гласове за една партия под строй. „Ще гарантираме честни избори, като не допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели да гласуват точно за тази партия чрез насилие и други методи. Има информация за такова на предишните избори, за купен вот и осигуряване гласуване за определена политическа партия. „Имам информация, че в някои поделения това е правено, последният сигнал е от събота за място немного далеч от София„, каза служебният министър.
Рашков беше категоричен, че срещу длъжностни лица, които са влезели в престъпни връзки, ръководството на МВР ще бъде безкомпромисно и няма да допусне няма да допусне служители на МВР да съдействат на определени политически партии и избиратели.

За ежедневната работа на МВР Рашков заяви, че практиката пътните полицаи да се „крият тук и там“ трябва да бъде изкоренена.

Рашков коментира и информациите, че е направил началник на кабинета си Елена Фичерова, която е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“.

Оставете тези политически въпроси на високоговорещите политици. Аз съм безпартиен. Началникът на кабинета е с необходимите професионални качества„, каза Рашков и обясни, че не е знаел това, но след публикациите е проверил. „Тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия“, допълни Рашков и съобщи, че тъй като информацията за Фичерова е била поднесена „доста засягаща доброто й име“, има и „откровени лъжи“, тя вече е завела дело.  От думите му Рашков се разбра, че той не я е познавал лично Фичерова, но тя отговаряла на професионалните изисквания да заема длъжността.

По-късно от НСО съобщиха, че шефът на службата бригаден генерал Емил Тонев не е в  платен годишен отпуск. Той е бил в принудителен триседмичен отпуск през март тази година поради заболяване с Covid-19.  От НСО уверяват, че към днешна дата ръководството изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав.

Заради множество въпроси на медиите, Правителството уведоми:

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“  Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително.  

Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително.

 

Законът

За първи път има такъв проблем – след идване на власт на ново правителството,  ръководители на службите да се окажат в неплатен отпуск.  По закон неплатеният отпуск може да бъде прекратен, независимо от ранга на полващите го, коментираха пред Де Факто квалитетни специалисти по трудово право.   Ако не е налице злоупотреба с право, е добре е първо те да бъдат поканени доброволно да се завърнат сами на работа. Във всички случаи на място на отсъстващите шефове на служби, могат да бъдат назначавани нови лица „до изтичане на отпуска на  титуляра“.  Това обаче не говори добре за  професионалната  добросъвестност на самите титуляри, които би трябвало да познават отлично порядките на протокола в държавния апарат, след политически промени на избори. А доколкото постовете им са свързани с опазване на  националната сигурност, това отпускарство  прилича на  абдикация от интересите на обществото.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.