Последни новини
Home / Законът / Президентът: Прокуратура или да заработи в интерес на обществото, или отива в небитието заедно с рухващия режим

Президентът: Прокуратура или да заработи в интерес на обществото, или отива в небитието заедно с рухващия режим

Defakto.bg

(..) Страната ни има огромен потенциал – прекрасни дадености, честни и почтени млади хора, но това, което не сме имали до момента, са адекватни институции, които да дадат възможност на хората да разгърнат своя талант тук, в България“, каза в интервю за БНТ  президентът Румен Радев. Той посочи, че не е в интерес на обществото съществуващия риск от експроприация на бизнеса – „било то от държавата, от политически или бизнес кръгове  около управляващи, както и когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, където съдебната система не може да защити бизнеса да се развива честно и открито, а законодателството е непредвидимо“.

„След като има управляващи с шкафчета, натъпкани с евро и със злато, това означава, че има и мутри“, заяви още Румен Радев и допълни, че ако това е вярно, то тези пари не са от заплата, а „някой трябва да бъде рекетиран, за да напълни шкафчето“.

След като прокуратура, ДАНС, КФН се пращат да „размазват физиономии“ на неудобни бизнесмени, значи има мутри, добави той. Според президента тези, които в момента надават вой за „реваншизъм“, „диктатура“, чистки“ и се тревожат от осветляване на истинското състояние на държавата, се притесняват да не изплуват злоупотребите им, притесняват се, че ще бъдат отбити от потоците на публични финанси, от които досега са се възползвали безнаказано, и най-вече се притесняват от провеждането на честни избори. „Трябва да се избавим от усещането, че има абонирани за властта хора. Затова са необходими системни усилия на цялото ни общество“, допълни Румен Радев. По думите му, в този процес важна роля имат и медиите. „Не може да има демокрация и икономически просперитет без свободни медии“, заяви президентът.

Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да е гарант за тяхната безнаказаност“, заяви още държавният глава, като постави въпроса как може да се очакват решителни действия от прокуратура, която мълчи оглушително по отношение на данните за шкафчета, както и за милиарди публични средства, които се харчат непрозрачно. Режимът рухва и за българската прокуратура има сериозна дилема – или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена заедно от този рухващ режим в небитието, посочи държавният глава.

Радев  изрази убеденост, че в България има немалко почтени и способни прокурори, на които трябва да се даде шанс да започнат реална борба с корупцията.

Цялато интервю тук

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

2 коментара

  1. Нещо да се дибавя има ли нужда! Възмездие трябва, възмездие за 30 години партийна партокрация и грабители!

  2. Иван Иванов

    Г–н Президента е родолюбец, всички тези, които го плюят, са негодници!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.