Последни новини
Home / Законът / Ще откриват процедура за нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура, за четвърти път

Ще откриват процедура за нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура, за четвърти път

Defakto.bg

Нова, четвърта поред процедура за избор на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура ще откриват тази седмица във ВСС.

Точката е в дневния ред на прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите за утре, а в сряда ще се произнесе Прокурорската колегия.

Апелативната спецпрокуратура е без титулярен шеф от март 2018 г., след изненадващата оставка от поста на Даниела Попова. Попова бе в структурата от самото й създаване, остави впечатление за добър професионалист и толерантен ръководител, а оттеглянето й дойде месеци преди края на нейния първи мандат, съвпадна и с момента, в който на спецструктурите освен организираната престъпност бяха възложени и делата за “високата корупция”. Оттогава повечето обвинения срещу бизнесмени, политици, магистрати са при “спецовете”.

А от пролетта на 2018 г. досега бяха открити три процедури за избор на нов шеф на АСП, до една приключили безславно. Четвъртата поред ще се провежда под знака на горещия дебат за съществуването на тези структури.

Първият опит за избор бе през 2018 г. с кандидати тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и следователят Бойко Атанасов. В последния момент Русинова се оттегли, а кадровиците очаквано не избраха Атанасов.

Вторият бе през 2020 г. с участието на трима претенденти – тогавашният и.ф. Пламен Найденов, сочен за фаворит, съдията от спецсъда Пламен Евгениев и прокурорът от СП Росен Радев. Найденов обаче междувременно бе повишен във Върховната касационна прокуратура и също се оттегли, а останалите двама не получиха нужната подкрепа.

Третата процедура се завъртя също миналата година с единствен кандидат Димитър Франтишек Петров (малко преди това дал оставка като ръководител на Специализираната прокуратура). През ноември 2020-а, броени дни преди датата на изслушването му той се оттегли.

И.ф. шеф на прокуратурата е Даниела Ангелова-Осоговска.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.