Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Ще искам отстраняване на шефовете на службите. Позорно е по време „на жътва“ да излязат в неплатен отпуск

Бойко Рашков: Ще искам отстраняване на шефовете на службите. Позорно е по време „на жътва“ да излязат в неплатен отпуск

Defakto.bg

 Гешев вече няма да има на подчинение служби от МВР, така както е подчинил прокуратурата на политическата власт

Висшият съдебен съвет мълчи за незаконното разпространяване на СРС

Служебният министър на МВР Бойко Рашков очаква днес пълна информация за полицейското насилие  по време на антиправителствените протести миналото лято. „Биха младежите, които бягат от нашата страна“, а тези престъпления останаха ненаказани, защото бяха толерирани от Главния прокурор“ – това заяви  Бойко Рашков пред БНР.   „И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите.“ 

Вътрешният министър ще иска да види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. „Вместо главният секретар (Ивайло Иванов б.р.) да подходи със загриженост и отговорност  към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи.“

„В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство, каза той.

Ще се изяснява въпросът кое е налагало в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още Бойко Рашков. Той  заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.   

Всички кадрови промени, извършени в последните месеци и последната година, съм разпоредил да ми бъдат представени като информация  и да ги обсъдим в ръководството на МВР, защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели кадрови действия. Аз  съм направил до момента три такива, те са направили размествания и други кадрови промени със стотици.  Затова нека много внимават онези кресльвци, политически, когато правят изказвания неподготвени.“

Относно освобождаването на ръководителя на Дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев Бойко Рашков коментира, че са налице данни за натиск върху проверяващи инспектори да се изкриви крайния резултат от проверките. „Този вой, който се вдигна покрай него, очевидно е резултат, последица от факта, че този служител е бил много толериран от предишния министър на вътрешните работи. Той е бил уволнен дисциплинарно преди 3-4 години, пред мен е заповедта за неговото дисциплинарно уволнение.

Рашков ще настоява пред правителството за прекратяване на пълномощията на шефовете на службите, които са излезли в неплатен отпуск до септември и  не са се явили на поканата за разговор.  Председателите на  Държавна агенция „Разузнаване“  и ДАНС  Атанас Атанасов и Димитър Георгиев са  излезли в неплатен отпуск от една и съща дата до един и същи ден –  от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.  

Рашков обяви за позорно това „явление“.  „Вместо да продължат да служат на интересите на обществото и националната сигуронст, те излязох в отпуск по време на жътва“, каза Рашков.  Той коментира като вероятна причина сметката, че и на следващите избори може да не се излъчи правителство и за по-сигурно да се вземат „едни отпуски„. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност, категоричен бе министърът. „Аз смятам да си вземат едни много по-дълги отпуски и да постъпят по мъжки и достойно. Ще направя предложение съобразно моята съвест и убеждения, а какво решение ще вземе правителството, не мога да кажа„, заяви Рашков.

Той напомни злоупотребите със СРС от ДАНС, толерирани от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, „който сега е скрит в КПКОНПИ“ . Служители от агенцията, които вместо да отговарят за престъпления, са внедрени в Държавната агенция за финансов контрол, в КПКОНПИ и в Бюрото за контрол за използането на  СРС,  каза той.

Така се създава репресивен апарат, който обслужва политическата класа.  Тези служби трябва да се пречистят и да заработят в интерес на хората и закона, подчерта Рашков.  „Това е дълъг процес, но началото  трябва да се постави.

Тежката задача за противодействие на престъпленията, свързани с упражняването на политическото право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран, е в МВР, подчерта Рашков.  Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в нашата страна и са по искане на българските граждани.

На  негов въпрос към началниците от второ ниво в МВР – ще отнемат ли достъпа на  Гешев достъпа до класифицирана информация, която той разгласява,  отговорът е бил: Ами, той има достъп по право, разказа служебният министър.

Така, понеже МВР не може да разгласява СРС, ги дава на Гешев, а той ги разгласява, смятайки , че никой няма да му потърси отговорност.  И се оказва се, че Гешев е прав, бе коментарът на Рашков.  На него няма кой да му потърси отговорност, защото Висшият съдебен съвет в този състав – мълчи и се получава  търсеният политически ефект! А когато в МВР са наясно, че в един разработки няма данни за престъпление, трябва да ги държи  при себе си, а не да ги раздава, коментира Рашков, който е специалист по наказателен процес. Той напомни, че тази тактика е била приложена и спрямо президента Радев, а по въпросното дело оттогава няма никакво движение.

Гешев вече няма да има на подчинение служби в МВР, така както той и прокурори от ВКП са подчинили прокуратурата на политическата власт, въпреки че Конституцията не позволява това, отбеляза  Бойко Рашков.

Такива ръководители на прокуратурата, като Цацаров и Гешев, на практика режат клона на който стои прокуратурата в Република България – те са склонни да се подчиняват на политическата власт.  Гражданите виждат, че те се поставят в услуга на бившето управление на страната, каза той.

Все един ден ще дойде политическа власт, която няма да допуска подобни услуги,  прогнозира министърът.

Друга тема

„Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в bTV. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й (Биляна Гавазова и Златимир Йовчев – бел.ред.) водеха предаването, е доходна дейност“, каза Рашков.

Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат„, добави той.  „Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. 
Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването„, заяви  Рашков.

Макар, че е най-добре журналистическите умения и неумения да се решават в гилдията,  вчерашното участието на Бойко Рашков в   БТВ  предизвика остър отзвук в социалните мрежи.  В масовия случай, водещите бяха упреквани в  нетолерантност и преднамереност към госта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.