Последни новини
Home / Законът / Георги Ушев: Не очаквахме подкрепа от Лозан Панов, нищо изненадващо

Георги Ушев: Не очаквахме подкрепа от Лозан Панов, нищо изненадващо

Defakto.bg
Кадровиците назначиха командирована съдийка за зам.-шеф на Специализирания съд
Честно казано, не съм и очаквал подкрепа от Лозан Панов, така че нищо изненадващо – така председателят на Апелативния специализиран съд Георги Ушев коментира станалото във ВСС миналия четвъртък.
Тогава мнозинството от кадровиците се обяви против закриването на специализираните съдилища и прокуратури, а председателят на ВКС Панов обяви, че гласуват политическа декларация.
Ние не се притесняваме за нашия статут – така или иначе, ако искаме, ще останем съдии в съдебната власт. Но ти притеснява предлагания „подбор“ кои магистрати да останат да довършват дела, а кои противоконституционно да бъдат понижени на длъжностит, които са заемали преди 10 г., обяви председателят на АСНС.
Ушев и председателката на Специализирания съд Мариета Райкова днес говориха пред журналисти, представяйки работата си за 2020-а година.
От всички постъпили 6418 дела през м.г. в Специализирания наказателен съд, същинските наказателни дела (НОХД) са 174 броя.

Това прави 2,71 на сто, пресмята Клуб Z.

Другите разгледани 6244 за годината са мерки за неотклонение, искания за СРС, отстранявания от длъжност, запори и пр.

За годината СНС е постановил 45 присъди (включително осъдителни и оправдателни), има 42 прекратени дела (върнати на прокуратурата) и одобрени 77 споразумения. През съда са минали 290 лица, от тях 220 са осъдени и 70 са оправдани.

Подчертано бе, че СНС е най-натовареният окръжен съд, а броят споразумения горе-долу бил толкова и при другите.

Ушев подчерта, че споразумението се сключва между двете страни – обвиняемия и прокурора. А когато прокуратурата, която по презумция охранява държавния интерес, е съгласна, работа на съда е само да регистрира споразумението дали не противоречи на закона и морала.

Зтова пък спецсъдът е издал 2798 разрешения по Закона за СРС, а постановените откази са 194.

За годината в Апелативния спецсъд са постъпили 680 дела (700 са били те за 2019 г.), от които 52 въззивни наказателни дела (сравнено с 53 през предната). ВНЧД са 628 (647 за 2019).

От  67 искания за СРС са постановени 61 разрешения и 6 отказа (за 2019-а при 50 искания са дадени 35 „да“ и 15 отказа). Извършена проверка от Бюрото за контрол на СРС и не са констатирани нарушения.

От 35 акта, стигнали до ВКС, 19 са потвърдени – 14 решения и 5 присъди. Отменени са 10 акта, като само 4 от тях са отменени напълно, 4 решения и 2 присъди са отменени в различни части. Изменени са 5 акта.

Преобръщане заради „изключенията“

С 8 „за“ срещу 5″против“ Съдийската колегия назначи Пенка Велинова от Софийския районен съд за зам.-председател на по-горния Специализиран съд.

Предложението е на ръководителката на СНС Мариета Райкова, а Велинова е командирована в съда.

В същото време съдебният закон е категоричен – назначаването на магистрат от по-долно ниво за ръководител (включително заместник) може да е само по изключение.

В случая изключението не е налице, смята ресорната Комисия по атестирането и конкурсите. И сочи, че е имало кандидати за зам.-председател от самия Специализиран съд. Затова КАК предлагаше предложението за Велинова да се отхвърли.

Мнозинството от кадровиците обаче решиха друго. И подробно осъдиха заявилата желание за заместник съдия Христина Михайлова, която обаче не е била подкрепена от колегите си.

Впрочем съдия Михайлова, при която е делото срещу Арабаджиеви и тя няколко пъти го връща на прокуратурата, бе персонално подигравана от председателя на АСНС Ушев в съдебен акт, с който определението  й бе отменено.

Започваме да преобръщаме практиката заради специализираните съдилища, подчерта Лозан Панов. И напомни – така, „по изключение“ за председател на АСНС е назначен Георги Ушев (преди председател на по-долния Специализиран съд), сега така назначават заместник в СНС.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

2 коментара

  1. Гледна точка

    „Съдия Ушев призна: Престъпници, полицаи, прокурори и съдии по места са обвързани, На местно ниво в България има голяма обвързаност между престъпници, полицаи, прокурори и съдии. Тя е факт и няма как обективно да се избегне, защото някои от тях са съученици, приятели, дори роднини. Това каза председателят на Специализирания апелативен съд Георги Ушев пред bTV. Според него това е една от причината спецсъдилищата и спецпрокуратурата да не се закриват.“
    ВСС, редови полицаи съдии и прокурори няма ли да реагират или с мълчанието си ще се съгласят с думите на великия необвързан съдия?

  2. Николай.

    Абсолютно е така.Полицай , частни съдебни изпълнители , съдии , Прокурори , съдии по вписване и общини във Варна са обвързани. Имам писмени доказателства да го докажа. Комисиите по професионална етика не функционират. не съм пробвал секретарите им как ще реагират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.