Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ обяви (по запитване на медии) как дисциплинарно е уволнила сегашната шефка на кабинета на Рашков

КПКОНПИ обяви (по запитване на медии) как дисциплинарно е уволнила сегашната шефка на кабинета на Рашков

Defakto.bg

Информация за Елена Фичерова-Караиванова, в момента началник на политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков, разпространиха от КПКОНПИ. В нея се казва, че през март 2020 г. юристката е била уволнена от комисията със заповед на председателя й Сотир Цацаров, а тази пролет спрямо нея е бил установен конфликт на интереси от КПКОНПИ.

И двете заповеди на Цацаров обаче са обжалвани в съда и производствата са висящи. Уволнението е отменено от АССГ (тук), делото е във Върховния административен съд.

От комисията заявяват, че дават информацията „по повод отправени запитвания от медии (БНТ, 24 часа, Правен свят, Труд, ПИК и др.) с конкретни въпроси, касаещи бивш служител на КПКОНПИ“.

Тя идва, след като от миналата седмица за Фичерова-Караиванова се появяват сведения, че била учредител на партията на Васил Божков, била кандидат-депутат, но се оттеглила и т.н. Обяснението за този засилен интерес може да е само едно – да бъде атакуван служебният вицепремиер и шеф на МВР Бойко Рашков, чиито кадрови действия спрямо хора на ръководни и политически длъжности, незащитени от правилата на държавната служба, се срещат на нож от засегнатите. Помним и сериозния конфликт Цацаров-Рашков, когато първият беше главен прокурор, а вторият шеф на Бюрото за СРС и установяваше ред незаконности в разрешаването и прилагането на спецсредства.

Елена Фичерова-Караиванова

На сайта на МВР за началника на кабинета на министъра Елена Фичерова-Караиванова пише, че е магистър по право и по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, доктор по специалността „Организация и управление на сферата извън материалното производство“, професионално направление „Национална сигурност“.

От 2004 г. до 2017 г. е служител на МВР, като е заемала последователно длъжностите дознател/разследващ полицай, юрисконсулт, старши юрисконсулт, началник на сектор, внд началник на отдел в ГД „Гранична полиция“ и държавен експерт в Дирекция „Правно-нормативна дейност“.

От 2017 г. до 2020 г. е служител на КОНПИ и КПКОНПИ, където е била главен юрисконсулт и началник на отдел „Човешки ресурси“.

От 2020 г. досега е адвокат в Софийската адвокатска колегия.

От 12.05.2021 г. е назначена за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи.

В съобщението на КПКОНПИ сега се изброява, че Елена Фичерова-Караиванова е назначена за главен юрисконсулт в КОНПИ през март 2017 г., а през август същата година след конкурсна процедура за началник отдел „Човешки ресурси“. После е преназначена на същата длъжност в КПКОНПИ.

Прегрешението, от което впоследствие е излязъл конфликтът на интереси е, че на 8 май 2018 г. като началник „Човешки ресурси“ тя е участвалав във вътрешен подбор на кандидати за директор „Координация, съгласуване и взаимодействие“ /КСВ/ и сред е била една от тримата предложени за длъжността. А после е назначена за директор със заповед на тогавашния шеф на КОНПИ Пламен Георгиев и заплатата й била повишена.

На следващия ден обаче Елена Фичерова-Караиванова е подала молба да бъде възстановена начело на „Човешки ресурси“. „На практика, еднодневното „пребиваване“ на Елена Фичерова – Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение. През м. август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено“, пишат от КПКОНПИ.

През март 2020 г. срещу нея започва производство за конфликт на интереси, задето участвала в процедурата за собственото й назнамаване за директор. Със Заповед № РД 10-04/26.03.2021 г. на председателя на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси по отношение на г-жа Фичерова – Караиванова  и са й наложени финансови санкции.

Дисциплинарното уволнение със заповед на Сотир Цацаров от 26 март 2020 г. пък са „установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект „Повишаване на експертния капацитет на КПКОНПИ за ефективно и професионално изготвяне на оценка и анализ на съвкупности от парично оценими права и задължения“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, на който г-жа Фичерова – Караиванова е била определена за ръководител на 26.08.2018 г. Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от г-жа Фичерова – Караиванова, водещи доизплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без същите да са одобрени от председателя на КПКОНПИ“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.