Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Defakto.bg

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс да ги осмислим! – така кадровици от Съдийската колегия на ВСС в края на деня днес поискаха отлагане с един ден на гласуването на критериите и структурата на анализа.

Точката бе последна в дневния ред на колегията. Приемането на параметрите на бъдещия анализ тази седмица обаче е задължително – според решението на Пленума на ВСС от миналата седмица, провокирано от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Същата точка, но за специализираните прокуратури, е в дневния ред на Прокурорската колегия утре.

А в четвъртък министър Стоилов е свикал заседание на Пленума на ВСС с единствена точка:  „Разглеждане и произнасяне по решения на Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет за приетите критерии и структура за изготвяне на анализи за дейността на специализираните органи – Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, и Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура„.

Съдийската колегия ще се произнесе по предложените от Панов параметри на извънредно заседание утре.

По предварителни данни председателят на ВКС предлага анализът да стъпи на няколко опорни точки.

Общи данни – структура, числен състав, администрация и организация на работата, квалификация на магистрати и служители, сграден фонд, финансова обезпеченост на спецсъдилищата.

Количествено изследване, което залага на обобщена статистика по: постъпили и разгледани дела по вид, процедури, текстове на НК.  Включително броят на общия характер дела по видове престъпления, както и диференцирани процедури, наказателни частни дела по мерки, прекратени и върнати на прокуратурата  казуси, плюс резултатите от инстанционния контрол.

Друг важен критерий е качественото изследване – анализ на постановените определения и разпореждания, както и на разпоредителни заседания. Плюс свършени дела и постановени присъди по НОХД и съдебни актове по някогашната глава 26 от НПК (гледане на делото по искане на обвиняемите).

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.