Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Defakto.bg

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс да ги осмислим! – така кадровици от Съдийската колегия на ВСС в края на деня днес поискаха отлагане с един ден на гласуването на критериите и структурата на анализа.

Точката бе последна в дневния ред на колегията. Приемането на параметрите на бъдещия анализ тази седмица обаче е задължително – според решението на Пленума на ВСС от миналата седмица, провокирано от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Същата точка, но за специализираните прокуратури, е в дневния ред на Прокурорската колегия утре.

А в четвъртък министър Стоилов е свикал заседание на Пленума на ВСС с единствена точка:  “Разглеждане и произнасяне по решения на Съдийската и Прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет за приетите критерии и структура за изготвяне на анализи за дейността на специализираните органи – Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд, и Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура“.

Съдийската колегия ще се произнесе по предложените от Панов параметри на извънредно заседание утре.

По предварителни данни председателят на ВКС предлага анализът да стъпи на няколко опорни точки.

Общи данни – структура, числен състав, администрация и организация на работата, квалификация на магистрати и служители, сграден фонд, финансова обезпеченост на спецсъдилищата.

Количествено изследване, което залага на обобщена статистика по: постъпили и разгледани дела по вид, процедури, текстове на НК.  Включително броят на общия характер дела по видове престъпления, както и диференцирани процедури, наказателни частни дела по мерки, прекратени и върнати на прокуратурата  казуси, плюс резултатите от инстанционния контрол.

Друг важен критерий е качественото изследване – анализ на постановените определения и разпореждания, както и на разпоредителни заседания. Плюс свършени дела и постановени присъди по НОХД и съдебни актове по някогашната глава 26 от НПК (гледане на делото по искане на обвиняемите).

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.