Последни новини
Home / Законът / Анализът на специализираните съдилища ще включва прилагането на правото на ЕС, както и практиката на Съда в Страсбург

Анализът на специализираните съдилища ще включва прилагането на правото на ЕС, както и практиката на Съда в Страсбург

Defakto.bg

След над три часа дебат – в голяма част не по същество – Съдийската колегия прие критериите и структурата на анализа за дейността на специализираните съдилища – първоинстанционен и апелативен.

За разлика от Прокурорската колегия обаче съдиите не определиха нито срок за извършване на работата, нито кой ще я извърши и оставиха важните въпроси за решаване утре, от Пленума на ВСС, в който заседават заедно. И тук изпадат в тотален разнобой с прокурорите, то ест с Иван Гешев, който днес бе категоричен -тези въпроси всеки си ги решава самостоятелно! Само това вече подсказва какви баталии ще се вихрят на заседанието на кадровиците в четвъртък.

Иначе Съдийската колегия, с различни редакции, гласува предложенията на Лозан Панов за анализа на спецсъдилищата, с добавките на Драгомир Кояджиков (преди ВСС той бе магистрат от Апелативния специализиран съд).

За разлика от прокурорите, съдиите включват в анализа и критерии като прилагане на правото на ЕС, включително отправени преюдициални запитвания до Съда на ЕС, плюс практиката на Евросъда по човешките права в Страсбург по казуси на спецправосъдието.

Подобно на прокурорите, те също ще правят сравнения между работата на общите и специализираните съдилища по делата срещу организираната престъпност и високата корупция.

Анализът ще съдържа общи данни за числеността и квалификацията на спецсъдии и служители, сграден фонд, финансова обезпеченост. Ще се прави количествено изследване за брой постъпили, разгледани и решени дела по вид, процедури и текстове на НК, включително дела от общ характер, частен характер (мерки за неотклонение и др.), диференцирани процедури – споразумения и съкратени съдебни следствия, прекратени и върнати на прокуратурата дела, резултати от инстанционния контрол.

Отделно ще има качествени изследвания на прекратените и върнати дела, на свършените дела и постановените присъди, на споразуменията на съдебна фаза и в досъдебно производство. Като тук по настояване на Кояджиков ще се отчитат и броят обвиняеми или подсъдими, адвокати, страни, обем на делата – по томове или страници. Както и уважените искове за мудно правосъдие.

Ще се прави също сравнение на натовареността с общите съдилища по брой дела, тяхната фактическа и правна сложност, резултатите от инстанционния контрол.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.