Последни новини
Home / Законът / Анализът на специализираните съдилища ще включва прилагането на правото на ЕС, както и практиката на Съда в Страсбург

Анализът на специализираните съдилища ще включва прилагането на правото на ЕС, както и практиката на Съда в Страсбург

Defakto.bg

След над три часа дебат – в голяма част не по същество – Съдийската колегия прие критериите и структурата на анализа за дейността на специализираните съдилища – първоинстанционен и апелативен.

За разлика от Прокурорската колегия обаче съдиите не определиха нито срок за извършване на работата, нито кой ще я извърши и оставиха важните въпроси за решаване утре, от Пленума на ВСС, в който заседават заедно. И тук изпадат в тотален разнобой с прокурорите, то ест с Иван Гешев, който днес бе категоричен -тези въпроси всеки си ги решава самостоятелно! Само това вече подсказва какви баталии ще се вихрят на заседанието на кадровиците в четвъртък.

Иначе Съдийската колегия, с различни редакции, гласува предложенията на Лозан Панов за анализа на спецсъдилищата, с добавките на Драгомир Кояджиков (преди ВСС той бе магистрат от Апелативния специализиран съд).

За разлика от прокурорите, съдиите включват в анализа и критерии като прилагане на правото на ЕС, включително отправени преюдициални запитвания до Съда на ЕС, плюс практиката на Евросъда по човешките права в Страсбург по казуси на спецправосъдието.

Подобно на прокурорите, те също ще правят сравнения между работата на общите и специализираните съдилища по делата срещу организираната престъпност и високата корупция.

Анализът ще съдържа общи данни за числеността и квалификацията на спецсъдии и служители, сграден фонд, финансова обезпеченост. Ще се прави количествено изследване за брой постъпили, разгледани и решени дела по вид, процедури и текстове на НК, включително дела от общ характер, частен характер (мерки за неотклонение и др.), диференцирани процедури – споразумения и съкратени съдебни следствия, прекратени и върнати на прокуратурата дела, резултати от инстанционния контрол.

Отделно ще има качествени изследвания на прекратените и върнати дела, на свършените дела и постановените присъди, на споразуменията на съдебна фаза и в досъдебно производство. Като тук по настояване на Кояджиков ще се отчитат и броят обвиняеми или подсъдими, адвокати, страни, обем на делата – по томове или страници. Както и уважените искове за мудно правосъдие.

Ще се прави също сравнение на натовареността с общите съдилища по брой дела, тяхната фактическа и правна сложност, резултатите от инстанционния контрол.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.