Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор предлага на вътрешния министър и шефа на ДАНС междуведомствено звено за изборите

Главният прокурор предлага на вътрешния министър и шефа на ДАНС междуведомствено звено за изборите

Defakto.bg

Бойко Рашков: Прокуратурата да обяви партиите, които търгуват с гласове

Главният прокурор Иван Гешев предлага на вътрешния министър и председателя на ДАНС създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите, мотивират от прокуратурата предложението на Иван Гешев.

От прокуратурата казват, че работата на  тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

На последнити избори в  хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения, сочат от прокуратурата.  За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за „изборна търговия“, пише в предложението.

Бойко Рашков

Поне на пръв поглед мисията изглежда невъзможна за момента. Пред  БНР вчера вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков декларира, че за изборите МВР ще вземе много строги мерки. Каза и друго:

Гешев вече няма да има възможност да използва службите на МВР, все едно са му подчинени. Там където има контакти с прокуратурата по силата на закона, те ще бъдат осъществявани, но оттук нататък нищо повече. Що се касае до изборите, ние вчера (понеделник б.р.) определихме щаб и ако има взаимодействие с други служби, то ще се осъществява, както трябва. Ние ще вземем много строги мерки и аз ще бдя, защото това е основна задача на служебното правителство

Рашков обяви  още, че ще предложи на правителството да бъдат освободени шефовете на службите, излезли в неплатен отпуск до септември. Председателите на  Държавна агенция „Разузнаване“  и ДАНС  Атанас Атанасов и Димитър Георгиев са   в неплатен отпуск от една и съща дата до един и същи ден –  от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.  Министърът обяви това поведение  за позорно – не може ръководителите на службите да са в неизвестност, категоричен бе Рашков.

Днес в Пловдив той  подчерта, че прокуратурата трябва да обяви имената на партиите, замесени в купуване на гласове на изминалите избори, за което има досъдебно производство. „Ако прокуратурата не ги обяви, за да може да се изсветли процеса, ние ще го направим„, обеща Рашков.

Във всички случаи, когато се търгува с вот, означава, че се получа резултат, който не отговоря на волята на обществото.  „Във всички случаи, когато се търгува с вот, означава, че се получа резултат, който не отговоря на волята на обществото. Има данни за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни политически амбиции“, добави той.  

divider style=“solid“ top=“20″ bottom=“20″]

Рокади

След смяната на цялото ръководство на МВР през миналата седмица,  служебното правителство започва промени и в областните дирекции. Директорът на СДВР Георги Хаджиев е отстранен от поста и преместен на друга длъжност, съобщи днес в Пловдив служебният вътрешен министър Бойко Рашков.  Причината са действията на полицията срещу антиправителствени демонстранти миналото лято.  „Аз не мога да си представя как директор на полицията е останал  безразличен към насилието над млади хора„, каза Рашков. Ние не можем да останем равнодушни, допълни той.

 

Старши комисар Георги Хаджиев ще бъде преместен в Главна дирекция „Жандармерия и специални операции“, съобщи БНР.  Според националното радио поста си напуска и директорът на областната дирекция на МВР-София комисар Николай Спасов. Той ще бъде преназначен в Гранична полиция.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.