Последни новини
Home / Законът / ЕМКО сезира правосъдния министър Стоилов за дисциплинарно уволнение на главния прокурор Гешев

ЕМКО сезира правосъдния министър Стоилов за дисциплинарно уволнение на главния прокурор Гешев

Defakto.bg

Сигнал до министъра на правосъдието Янаки Стоилов като председателстващ ВСС е изпратила фирмата ЕМКО, собственост на Емилиян Гебрев. Искането е „да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения„. Единственото дисциплинарно наказание за главен прокурор е „освобождаване от длъжност“.

За изпратения сигнал става ясно от съобщение на ЕМКО до медиите, в което се излагат твърдения за злоупотреба със служебното положение и нарушаване на етичните стандарти от страна на обвинител №1.

От компанията изброяват:

1. В официално съобщение на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев от 21.02.2020 г., в което се съобщава за повдигането на задочни обвинения срещу руски граждани за опита за убийство срещу 3-ма български граждани през 2015 г. се твърди също, че разследващите са били „събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев“. Тогава, още на същия ден в съобщение за медиите заявихме, че твърденията за „други опити“ са измислици.

2. Вече е фактически установено, че подобни твърдения наистина е имало и те са били разследвани от компетентните органи. Официалните заключения, които категорично отхвърлят тези твърдения излизат в специален доклад още на 20.02.2020 г., преди цитираното официално съобщение на прокуратурата на Иван Гешев. Остава без отговор въпросът защо главният прокурор е разпоредил публикуването на твърдения, за които му е било известно, че са неверни?

3. Още по-възмутителен е фактът, че в условията на рецидив, на 15.09.2020, прокуратурата отново публикува в официално свое съобщение същите доказани неистини.

4. Извършената от български и чуждестранни независими експерти проверка по случая документално е установила, че източник на въпросните твърдения на прокуратурата е единствено и само лицето Веселин Бушев, български гражданин. Съществува изобилна информация за връзките на Веселин Бушев с кръгове, свързвани с лицата Делян Пеевски, Бисер Лазов и други, за които има данни за причастност към „усвояване“ на активи на КТБ, възпрепятстване на строителството на газопровода ICGB с Гърция и пр. дейности.

5. Независимо от категоричното официално опровержение на гореспоменатите твърдения на Веселин Бушев, на среща неотдавна с журналисти, главният прокурор Иван Гешев, в официалното си качество е направил тези и други подобни лъжливи твърдения отново, при това в писмен вид. Тези действия на главния прокурор Иван Гешев представляват груба злоупотреба със служебно положение, а вероятно и нарушение на други разпоредби на Закона и на етични стандарти.

6. Погазването на законите от страна на най-висшия прокурор, който е назначен именно да ги брани от нарушения и посегателства е повод незабавно да му бъде поискана оставката. Ако няма доблестта да си я подаде сам.

7. Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието, в качеството му на Председател на Висшия съдебен съвет с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения“.

Добавят и за „неистините и измислиците“, разпространявани от прокуратурата по повод взривове на територията на България след 2011 г.

Какво по закон може да направи министърът?

Като председателстващ Пленума на ВСС той може да постави пред кадровиците повдигнатите от ЕМКО въпроси. Но дотам.

По закон (чл. 312 ЗСВ) правосъдният министър може да прави предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати, админитративни ръководители и техни заместници.

НО! Има специална разпоредба за членовете на ВСС, какъвто е и главният прокурор, при когото дисциплинарното наказание може да е само „освобождаване от длъжност“. За тези категории (сред които бе добавен и прокурорът по разследването на Главния, обявен за протиконституционен от КС) предложение за образуване на дисциплинарно производство могат да правят само петима членове на Пленума на ВСС (то ест и съдии, прокурори) или трима кадровици от съответната колегия на ВСС (в случая Прокурорската колегия).

Извън оскъдните правомощия в случая на правосъдния министър, отправеното писмо на общо основание може да бъде обсъждано, а главният прокурор да даде е отговори  пред ВСС заради престижа на съдебната власт.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.