Последни новини
Home / Законът / Комисия от 13 човека за 3 месеца ще пише анализ и ще оценява работата на спецпрокуратурите, искат и помощ от ЕК

Комисия от 13 човека за 3 месеца ще пише анализ и ще оценява работата на спецпрокуратурите, искат и помощ от ЕК

Defakto.bg

Кадровици и магистрати ще сравняват и предната дейност на общите прокуратури

13-членна комисия начело с Калина Чапкънова от ВСС ще изготви „анализ за дейността на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура“. Срокът за изпълнение е 3 месеца, като ще бъде отправено и запитване до Генерална дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия за оказване на екпертна подкрепа чрез включване на прокурори от държави от ЕС. Именно такива европрокурори направиха одита на държавното ни обвинение през 2017 г.

Това единодушно реши днес Прокурорската колегия на ВСС.

Освен „фаталното“ число на членовете на комисията, впечатлиха и други неща. Най-вече срокът от 3 месеца, който бе обяснен веднъж с желанието за максимална обективност на оценката, която изиква и обемност на анализа и, от друга страна, с желанието да няма забави, „за да не ни обвиняват в умишлено разтакаване“ (Иван Гешев). Случайно или не обаче този срок се разминава с мандата на служебното правителство, който е два месеца, до изборите през юли и гласуването на редовно правителство. А и днес правосъдният министър Янаки Стоилов подчерта желанието анализите на спецструктурите да са факт в техния мандат и, вече готови, да могат да се ползват от следващите кабинет и парламент при решаването на съдбата на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

Но, както подчерта обвинител №1 Гешев, от колегията зависи как да се прави анализът, кой да го прави и за колко време. (Което, впрочем, не пречи да има и други, паралелни проучвания на темата, които да се ползват от законодателя).

Какво ще се анализира

Предложенията бяха на Огнян Дамянов.

Анализът ще обхване периода от 1 януари 2012 г. (когато заработиха спецструктурите) до 31 декември 2020 г.

Структурата му ще е: Първо, очертаване на правната рамка през този период и мотивите на законодателя за създаването на структурите и за разширяване на подсъдността им. Второ, административно-организационна дейност. Трето, кадрова и ресурсна обезпеченост, включително сграден фонд. Четвърто, дейност на спецпрокуратурите по основни направления  – организирана престъпност, престъпления против републиката, корупционни престъпления; включително брой образувани, решени преписки и досъдебни производства, видове решения. Плюс осъдени лица, брой върнати дела и оправдани с влязъл в сила съдебен акт. Още – международното сътрудничество на Специализираната прокуратура и взаимодействието й с други национални органи.  Пето, анализ на следствения отдел в СП. Шесто, съпоставяне на дейността на спецпрокуратурата и прокуратурите с обща компетентност по основните направления – за организираната престъпност през 2003-2011 г. (общите прокуратури) и за 2012-2020 г. за СП. Престъпленията против републиката – 2011-2015 г. за общите прокуратури  и 2016-2020 г. за спецобвинението. При корупционните престъпления съответно – от 2015 до 2017 г. за общите прокуратури и 2018-2020 г. за СП. Седмо, дейността на Апелативната специализирана прокуратура  – брой наблюдавани инстанционни преписки, решения по тях, натовареност на двете прокуратури и следствения отдел. Осмо, обобщени изводи за дейността на двете прокуратури и на следствения отдел.

„Ако искаме обективност, трябва да направим сравнение и то между сравнително еднакви случаи – вид, тежест , обем на делата, брой подсъдими. Целта е обективна снимка на специализираните структури, която всеки може да си я тълкува както иска, но едва ли можеш да спориш с фактите. Не на базата на емоции и съмнително мотивирани политически желания“, мотивира Иван Гешев.

Кой ще анализира

Тук предложенията бяха на Гергана Мутафова, Йордан Стоев и Калина Чапкънова.

Прие се предложението на Мутафова във въпросната комисия да влязат трима кадровици и 10 действащи прокурори.

Поименно, те са: от Прокурорската колегия на ВСС Калина Чапкънова, Евгени Иванов, Стефан Петров; Валентина Маджарова и Калин Стоилов (и.ф. шефъ на спецпрокуратурата и нейния заместник), Даниела Димитрова и Мария Дойчева (зам.-ръководителки на Апелативната спецпрокуратура), Паулина Недялкова, Калина Серафимова, Величка Смилянова, Дорница Таскова, Ваня Илиема и Томи Наков – всичките от ВКП, от различни отдели.

Отделно, по предложение на Калина Чапкънова, се отправя запитването до ЕК за експертна помощ от европейски прокурори.  „Това ще е нетрадиционен доклад, изисква се максимално безпристрастен анализ, затова една външна гледна точка ще е допълваща за обективната картина“, каза Чапкънова.

Срокът – работата е сериозна, не е като да изпратиш СМС!

Предложението беше срокът да е между 3 и 4 месеца.

Иван Гешев предложи 3 месеца и обяви: „Ръководството на ПРБ имаме интерес да стане максимално бързо, ако може да стане в по-къс срок, още по-добре. Много ясно трябва да се каже – годишните доклади се изготвят за няколко месеца, това не е като да изпратиш СМС. Сроковете не са преклузивни, това не е пленумна точка, наша е преценката да извършим ли анализ, да не го ли вършим, какъв да е обемът и срокът и изпращаме решенията си на Пленума за сведение. Така и аз не смятам да се меся в критериите, които ще приеме Съдийската колегия“.

Заседанието на Съдийската колегия предстои от 16 ч.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.