Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов: Свидетели сме на нескончаеми законодателни промени, а анализът на действащите закони е занемарен

Министър Стоилов: Свидетели сме на нескончаеми законодателни промени, а анализът на действащите закони е занемарен

Defakto.bg

Има опасност ВСС да затлачи анализите на специализираното правосъдие, но решаващата дума по въпроса е на парламента

Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да има кратка равносметка за състоянието в сектора. Това заяви  министърът на правосъдието Янаки Стоилов в интервю за БНР.

Едва ли можем да проверим всичко за такъв кратък период, трябва да се съсредоточим върху най-проблемните области, които са известни от години, каза  Стоилов по повод започващата ревизия на структури и дейности под шапката на Министерството на правосъдието. Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона, посочи  Стоилов.

При представянето на екипа си във вторник, министър  Стоилов лансира  предстоящи проверки в Агенцията по вписванията, Търговския регистър, предоставянето на българско гражданство, регистъра на особените залози. Ще бъдат ревизирани и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години.

Като най-проблемни области министърът очерта предоставянето на гражданство, местата за лишаване от свобода, вписванията. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа. Очаквам проверките да приключат до края на месеца, посочи той.

В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони, отбеляза  Янаки Стоилов.  Според нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително периодично да се прави оценка на въздействието на действащите закони, каза той пред БНР.

Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони, смята  правосъдният министър.

За предложенията, постъпили в 45-то НС за закриване на  специализираното правосъдие,  Стоилов заяви, че очаква позицията на ВСС, като наблегна  че решението ще се вземе в парламента.   „Това какво ще сметне ВСС е важно, аргументите, които ще даде в една или друга посока, предложенията също трябва да се имат предвид, но този въпрос се решава по законодателен път“, коментира Стоилов.

Законодателят има правото да прецени дали да ревизира по някакъв начин структурите, функциите, компетенциите при отчитане на конституционните изисквания, подчерта той.  Подчерта, че

създаването на закони не е  нарушаване на принципа на разделение на властите, нито намеса в дейността на една или друга институция, ако се спазва Конституцията.

Това е  деликатна граница – Конституционният съд има богата и противоречива практика по тези въпроси„, заяви министър Стоилов

За реакциите на ВСС по темата за специализираното правосъдие, той не скри –

има практика „под прикритието на голяма сложност“ важни въпроси да не получават своите отговори в съдебния съвет

Затова се надява още утре Пленумът на ВСС да приеме критериите и обхвата за анализите на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. „И моето опасение е този въпрос да бъде оттеглен във времето и нещата да се затлачат. А са нужни обективни данни за дейността на тези органи от създаването им досега, придружени с кратък, но убедителен анализ, така че да се направи равносметката„, каза министърът.

Стоилов е разговарял и с ръководството на правосъдното ведомство, че „частни корпоративни интереси по никакъв начин не трябва за сметка на обществените“. Ако се появят  проблеми, ще реагирам категорично, категоричен беше той.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.