Последни новини
Home / Законът / Свидетели пред съда: Журналистът Димитър Кенаров бе влачен от полицаи. МВР оттегли искане НАП да го проверява

Свидетели пред съда: Журналистът Димитър Кенаров бе влачен от полицаи. МВР оттегли искане НАП да го проверява

Defakto.bg

МВР оттегли пред съда направеното преди искане за справки от НАП дали журналистът Димитър Кенаров е внасял данъци, здравни и социални осигуровки, сиреч дали е бил самоосигуряващ се. Оттеглянето е заявено от юрисконсулт на вътрешното ведомство на заседанието на Софийския районен съд по жалбата на Кенаров срещу задържането му на големия протест в нощта на 2 срещу 3 септември миналата година.

Въпросното искане бе скандално най-малкото със странността си – упражняването на журналистическата професия не се „доказва“ с осигурителен статус, а с реално присъствие в медиите – чрез публикации, снимки, репортажи, коментари, анализи и прочее.

Както е известно, въпреки говорящите следи от побой по журналиста и доказаното му присъствие в 5-о РПУ в нощта на „Великото народно въстание“, предното ръководство на МВР не откри данни за упражнено насилие от униформени спрямо него. Няма и официално издадена заповед за задържането му, бил „викан за справка“. А прокуратурата отказа разследване.

Днес съдия Яна Димитрова от СРС назначи видеоекспертиза на представените кадри как полицаи влачат Кенаров на площада пред МС в онази нощ. Задачата й е „да опише белези за идентификация на заснетите – отличителни знаци на полицейски служители, поделение на МВР, както и отличителни белези на жалбоподателя“.

Изслушани бяха и двама свидетели.

„Двама полицаи отстрани и един отзад го влачеха, в кадъра се чува как той повтаря три пъти: Журналист съм!“, категорична бе фотожурналистка, заснела видео от целия ден на протеста.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.