Последни новини
Home / Законът / Атанас Атанасов: Бойко Рашков да провери злоупотреби в МВР със спецсредства с политическа цел

Атанас Атанасов: Бойко Рашков да провери злоупотреби в МВР със спецсредства с политическа цел

Defakto.bg

32-ма висши политици политици са подслушавани на изборите от 4 април, огласи съпредседателят на „Демократична България“

За да се случи прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана „Борисовата“ държава. Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния й апарат.  Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Той призова Бойко Рашков да извърши проверка за злоупотреби със СРС с политическа цел, за да  да  бъдат контролирани и следени политически дейци, а действията са извършвани в три звена на специалните служби,  заяви  Атанасов.

Той  апелира Бойко Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

Пред  „Свободна Европа“ по-късно Атанасов добави, че  службите са подслушвали 32-ма висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април.   Той се позовава на свой “сигурен източник” , като казва, че  “информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично”. „Тези 32-ма политици са разпределени към трите звена и се знае кой къде е следен”, каза Атанасов. Според  данните му – 12 души са подслушвани от “Вътрешна сигурност”, други 12 от ДАНС, а останлите осем човека от ГДБОП.

Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, риторично попита той пред БНР.  „Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост трябва да разбере с какви скрити механизми е крепена властта на Борисов, категоричен бе  Атанасов

Според него е  наложително  да бъдат освободени почти всички областни директори на МВР в страната, а по повод промените в Столичната дирекция на МВР заяви, че при „козметични промени“ се разнасят „големи писъци“.

По повод излезлите в неплатен отпуск шефове на ДАНС и ДАР, които първо не се явиха при служебния премиер Стефан Янев, а вчера се  появиха,  но по време на заседание на МС и той отказа среща с тях, Атанасов отбеляза, че „тяхната съдба е решена и ще приключи до няколко дни“.

Атанас Атанасов е на мнение, че вътрешният министър Бойко Рашков „проявява енергия, но се опитват да го заблуждават, да му отклоняват вниманието“.

Има изразена съпротива срещу опитите за кадрови промени“, подчерта Атанас Атанасов.

Той даде пример с акцията от сряда в Пловдив,  при която бе задържан директорът на 3-то РПУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още 6-ма полицейски служители.

„Това е съвместна операция на прокуратурата и на „Вътрешна сигурност“ в МВР с цел да бъде спасен от уволнение директорът на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков.  Това е най-верният човек на Гешев вътре в МВР.“

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.