Последни новини
Home / Законът / Единодушно КС допусна искането на президента срещу „прилепването“ на Бюрото по защита при главния прокурор

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „прилепването“ на Бюрото по защита при главния прокурор

Defakto.bg
Cлyжитeли нa Бюpoтo зa зaщитa пpи Глaвния пpoĸypop yчacтвaxa в дecaнтa нa пpoĸypaтypaтa в пpeзидeнтcтвoтo нa 9 юли м.г. Apecтитe, извъpшeни тoгaвa нa пpeзидeнтcĸия ceĸpeтap Πлaмeн Узyнoв, пpeзидeнтcĸия cъвeтниĸ Илия Mилyшeв, бяxa oбявeни зa нeзaĸoнни oт cъдa. Наскоро съдът обяви и ареста на бизнесмена Пламен Бобоков, като свързан с президентски съветник за незаконен и произвол.

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за  установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Определението е прието единодушно. На заседанието присъстваха 12 конституционни съдии. Съдия докладчик е проф. Атанас Семов.

В искането на президента, внесено на 11 март т.г. се казва, че  позиционирането на Бюрото към Обвинител №1 нарушава на принципите на  разделение на властите (чл. 8 от КРБ), на правовата държава (чл. 4, ал. 1 от КРБ) и на независимост на съдебната власт (чл. 117, ал. 2 и 3 от КРБ).

В мотивите на искането пространно е мотивирано,  че главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия.   Посочва се, че  през последните години с последователни законодателни промени и в отклонение на принципа за разделение на властите, при главния прокурор се оказват съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита.

По този начин, казва президентът,  се надхвърлят установените в основния закон правомощия на Прокурактурата и на главния прокурор. В искането на държавния глава се отбелязва, че Конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционно установените функции на съда, прокурорите и следователите. Тази независимост не следва да бъде употребявана за осъществяване на други задачи извън тях, посочи  Радев.

Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица, заяви още в искането си президентът.

С подобни мотиви в 45-ото Народното събрание „ИТН“ внесе законопроект за  преобразуване на Бюрото в специализиран отдел „Бюро по защита на застрашени лица“ в Министерството на правосъдието. Така органът ще излезе от контрола на  главния прокурор, обвявиха вносителите, но краткия живот на парламента  не позволи разглеждане на предложението.

Допуснато е и искането на 66 депутати от ГЕРБ , които поискаха да се установи  противоконституционност на разпоредбите на от Изборния  кодекс. ( чл. 46, 47, 51, ал. 1 и ал. 3, чл. 60, ал. 2, чл. 61, ал. 7, чл. 212, ал. 5; чл.  206, ал. 1 и ал. 3, чл. 208, ал. 1; чл. 209, ал. 3, изречение второ; чл. 213а, ал. 4, по отношение на числото „20“; чл. 281, ал. 4 и чл. 335, ал. 3 на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 19 от 5.03.2014 г., последно  изм. и доп. ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.), както и на разпоредбите на § 63 и § 64 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1.05.2021 г.).

Атакуваните текстове са свързани с машинното гласуване, с промените в структурата и състава на ЦИК, както и текст от преходните и заключителни разпоредби, в който е записано, че пропорционалната система за избори за парламент ще се прилага само до провеждането на първите редовни избори за народни представители.

Съдът е отклонил част от искането. Съдия докладчик е Филип Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.