Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков потвърди: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици около изборите (допълнена)

Бойко Рашков потвърди: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици около изборите (допълнена)

Defakto.bg

 Софийска градска прокуратура се е самосезирала с проверка дали са били подслушвани политици

Късно вечерта в четвъртък  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди за БТА информацията, че политици са били подслушвани тази година от две служби – ДАТО и ДАНС.  Рашков каза още, че сред подслушваните  политици около изборите на 4 април е бил и служебният премиер Стефан Янев. Той  заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Коментарът бе по повод изнесената вчера пред медиите информация от Атанас Атанасов, че тази година около изборите са подслушвани политици, а  самият Рашков, който е първият ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, настоя  въпросното звено да се самосезира и провери сигналите.  Националното бюро за контрол на СРС може да бъде сезирано от всеки с въпроса дали е бил подслушван незаконно.  За да бъде едно СРС законно, то трябва да е било поискано от компетентен съд, службите да са представили пред магистратите достатъчно данни, че някой е съпричастен към даденото престъпление. Поне в съда трябва да има следи от разрешение за ползване на СРС.

През 2018 г. съставът на бюрото бе сменен със скандал, а оттогава тази структура не е съобщила за нито едно установено нарушение. Докато се оглавяваше от Рашков, се научаваше, че  ДАНС  подслушва незаконно.

Вчера пред БНР Атанас Атанасов („ДБ“) обяви, че   32 политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани след Нова година, както и  по време на парламентарните избори на 4 април.  Атанасов апелира вътрешният министър да извърши проверка по отношение на кого са използвани специални разузнавателни средства в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела са унищожени материалите, придобити чрез СРС, откакто е назначено служебното правителство.

Пред „Свободна Европа“ той заяви, че три звена в службите за сигурност са подслушвали 32 висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори.  Подслушваните са били от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ , като  12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП.

Според Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

В петък съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска прокуратурата да обяви до вторник резултатите от проверката за незаконно подслушване на 32-ма опозиционни политици.  Той призова държавното обвинение да излезе с пълна и детайлна информация кой е бил подслушван.

По думите му вече никой не вярва на проверките на прокуратурата, защото обикновено тя се включва да „замита“ скандалите. Той даде и пример със записа от кампанията за евроизборите на Бойко Борисов, в който се разбира, че с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев планират операции срещу хора, за които Борисов се заканва, че ще им избие зъбите.

Гешев, взимай си каскета и си пиши оставката, защото съм сигурен, че двамата с Борисов сте планирали това нещо. Защото съм сигурен, че това е само малка частичка от всички злоупотреби с държавна власт„, апелира а Христо Иванов.

В ДАНС е започнала вътрешна проверка на изнесеното.  Днес Софийска градска прокуратурата съобщи, че е  възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства, „във връзка с неговите компетенции по закон, извършването на проверка в Дирекция “Вътрешна сигурност“-МВР, ГДБОП-МВР и ДАНС, която следва да установи извършени ли са нарушения при прилагането на СРС“.

Прокуратурата не може да възлага проверка на Националното бюро. Българската прокуратура така и не можа да разбере, че НБКСРС е независим държавен орган, който е упълномощен да осъществява такава проверка, включително и върху прокуратурата. Днешното изявление на прокуратурата показва правно невежество”, коментира Бойко Рашков. Той припомни, че  Бюро е независим орган, включително проверяващ и самата прокуратура, която има право да иска СРС-та.

Служебният министър коментира пред БНР, че тази сутрин (петък) е свалил доверието си от Стефчо Банков, началник на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР – една от двете служби, освен ГДБОП, които ще бъдат проверени от Бюрото за контрол на СРС.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.