Последни новини
Home / Законът / Съдружник на Божков кацна в София, прокуратурата го арестува

Съдружник на Божков кацна в София, прокуратурата го арестува

Defakto.bg
Снимка: Силвия Великова, БНР

Бизнесменът и съдружник на Васил Божков Георги Попов кацна в София с полет от Дубай. Прокуратурата го арестува за 72 часа.

Попов е с Божков в Обединените арабски емирства от януари миналата година  и е сред обвинените за участие в една от двете твърдени престъпни групи начело с Васил Божков. Той е вицепрезидент на „Нове холдинг“, беше собственик на ПФК „Левски“, но прехвърли акциите.

Връщането му бе неочаквано, а версиите за него са две и коренно противоположни. Според съобщение на Васил Божков в социалните мрежи от вчера съдружникът му се прибира се прибира в България „по собствена воля“.Публикувано бе и уведомление от адвокатска кантора, в което се обяснява, че по искането за екстрадиране на Попов той ще го изпълни по негова воля, а не по решение на съд.

„Георги Попов се връща по собствено желание, засега не иска да дава изявления. Искането за екстрадицията на Попов и Божков е в пакет няма как едното да е одобрено, а другото не“, заяви и неговата адвокатка Адриана Чернева, цитирана от бТВ.

По версията на прокуратурата обаче бизнесменът е предаден от властите на ОАЕ заради уважено искане за неговата екстрадиция.

„Доколкото ми е известно, тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на ГД „Охрана“, на които е възложено приемането на лицето и пътуване за Република България с полет, излитащ от Дубай“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от медии. На 5 май в отдел „Международен“ на Върховната касационна прокуратура е постъпило писмо от Интерпол в Абу Даби, че съдебните власти на Обединените арабски емирства са допуснали екстрадицията на Георги Попов, поискана от главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Милева по разпореждане на ВКП на Георги Попов е издаден и временен паспорт. Той ще бъде конвоиран и настанен в арестно помещение на територията на България.

Спрямо Божков и Попов имаше издадена и европейска заповед за арест от Специализираната прокуратура. Но междувременно Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че „нашите“ европейски заповеди за арест, без предварителен съдебен контрол, нарушават правото на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.