Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Министерството на правосъдието ще направи свой анализ на спецправосъдието

Янаки Стоилов: Министерството на правосъдието ще направи свой анализ на спецправосъдието

Defakto.bg

Министерството на правосъдието ще поиска информация от всички органи, които имат отношение към специализираното правосъдие въз основа на която ще  бъде изготвен отделен анализ на работата му извън този, който се очаква  от Висшият съдебен съвет.  Това заяви служебният  правосъден министър Янаки Стоилов в  предаването Лице в лице по БТВ. Така той възнамерява да осигури по-бързо отговор на въпроса доколко съществуването на спецпрокуратурата и спрецсъдлищата осигуряват справедливост за българските граждани.

По-рано  мнозинството в пленума на ВСС  отхвърли предложението на Стоилов анализите на спецправосъдието да са готови до края на юни и възприе позицията на главния прокурор Иван Гешев това да продължи три месеца, тоест след мандата на служебното правителство.  Беше отхвърлена и идеята на министъра съвместно съдиите и прокурорите в кадровия орган да определят окончателно структурата и критериите на двата анализа – за спецсъдилищата и за спецпрокуратурите.

Ще се опитаме да направим свой анализ по-бързо, той няма да е изчерпателен, но ще е обективен, надяваме се да разполагаме с всичко това, с което разполага съдебната власт, коментира Стоилов. От средите на съдебната система напомниха, че  всяка година специализираното правосъдие отчита свършеното с доклади  от които могат да  се направят множество изводи  за дейността на специализираното правосъдие.

Закъснялото правосъдие в много случаи не е правосъдие, а управлението на процесите в съдебната власт, когато не отговаря на остротата на проблемите, не върши работа„, заяви още  Стоилов. Той подчерта, че  се ръководи от принципни съображения и не е страна в оформилите се различни групи във ВСС.  Но заяви, че  към  формиралото се сред членовете на съвета разделение трябва да се отнасяме много сериозно, защото  то може да се   отразява върху ефективността на съдебната власт. „Въпросът е дали ВСС не бламира съдебната система и българските граждани„, добави той.

Запитан за хода на проверките в подчинените на министерството агенции Стоилов каза, че заради мудност в дигитализацията на регистъра на особените залози в Агенцията по вписванията срещу България е започнала наказателна процедура.  Регистърът е трябвало да бъде дигитализиран още през 2018 г. , а до 1 януари 2020 г. да се приемат наредба, промяна в устройствения правилник и тарифа за таксите. Това досега не е свършено, поради което българският регистър не може да бъде свързан с европейската платформа.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.