Последни новини
Home / Актуално / Адв. Илонка Райчинова: За някои идеи на екипа „Заедно за Адвокатурата“ за финансите и данъците на адвокатите

Адв. Илонка Райчинова: За някои идеи на екипа „Заедно за Адвокатурата“ за финансите и данъците на адвокатите

Defakto.bg

Адвокат Райчинова е кандидат за председател на Висшия дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет в изборите за висши органи на Адвокатурата на 29 и 30 май 2021г.

Една от основните идеи на екипа на „Заедно за Адвокатурата“ беше да се допусне законова възможност адвокатите да могат да избират сами дали да се облагат с преки данъци по реда на Закона за облагане доходите на физически лица като свободна професия (ЗДДФЛ) или да се облагат като предприятие по реда на Закова за корпоративно подоходно облагане –(ЗКПО).  Тази наша идея беше реализирана и със съдействието на членовете на настоящия Висш адвокатски съвет (ВАдС). Бяха приети и са в сила от 01.03.2021 г. изменения и допълнения в Закона за адвокатурата. Те позволяват вече на всеки адвокат ако желае или дейността му го налага, да си учреди еднолично  свое адвокатско дружество.  По този начин  дейността му преминава от облагане по ЗДДФЛ към облагане по ЗКПО. А личните му доходи вече може сам да решава как да получава и как да облага – като доход от договор за управление и контрол, като доход от свободна професия, като дивидент или друг.  Важно е да се отбележи, че с едноличното адвокатско дружество вече ще може да се отчитат само документално доказаните разходи, в това число за заплати, осигуровки, застраховки, амортизации, текущи разходи и т.н.  Ще се води и счетоводна отчетност.  При облагането по ЗДДФЛ разходите не се изисква да са документално доказани – те са фиксирани – 25 на сто.  Факт е обаче, че преминаването към облагане по ЗКПО не винаги е по-изгодно. Но, ако има дейност, но липсва печалба поради влошена икономическа обстановка, няма да има облагане на печалбата, няма да има и разпределяне и облагане на  дивиденти. Всичко зависи от дейността на адвоката, неговата организация, цели и нужди.  Важното е, да има законова възможност за избор. Препоръчвам обаче този избор да се прави след анализ и консултация с данъчен съветник. И в двата варианта – вноски за социално и здравно осигуряване ще се дължат от адвоката поне на база минимална работна заплата.

Друга от важните идеи на екипа на „Заедно за Адвокатурата“ е да успеем да убедим Министерство на икономиката, Главна Дирекция „Европейски фондове и конкурентноспособност“ да бъде въведена поне една мярка за подпомагане  дейността и конкурентноспособността на адвокатите в България за преодоляване на последиците от Covid-19 пандемията. Както е известно, нито една мярка до сега не допускаше адвокат да бъде подпомогнат под каквато и да било форма. Въпреки това адвокатите продължихме да работим по време на цялата пандемия и да защитаваме правата на своите клиенти – граждани и фирми. Защитата на информацията и базата данни като интелектуална собственост, но и като адвокатска тайна е важен, наложителен ход във времето. Затова бихме искали мярката да осигури възможност за всеки адвокат, да кандидатства и получи възможност по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на Министерство на икономиката, с нов програмен период 2021 г. – 2027 г. да бъде подпомогнат за обезпечаване на разходите (възстановяване на разходите) например за техническо изграждане и обезпечаване на  мобилен офис „home office“ със съответната връзка със сървъра и базата данни в офиса и за обезпечаване сигурността на тази връзка в т.ч. конферентна с клиентите чрез криптирането й. Така ще се обезпечи запазването и не разкриването на адвокатската тайна на клиента.  Това ще бъде и в интерес на бизнеса, защото ще съкрати необходимото време за срещи за консултации и обсъждания.

Екипът на „Заедно за Адвокатурата“ има и много други идеи, които са залегнали в концепцията му за управление и развитие на българската Адвокатура, с които желаещите могат да се запознаят на сайта на „Заедно за Адвокатурата“ – www.vas2021.bg

Професионална визитка

Адвокат Илонка Райчинова има повече от 25 години опит в областта на международното, европейското и националното данъчно право и защита, в законодателния процес и процеса по хармонизиране на данъчното законодателство в областта на косвените данъци. Има опит в стратегическото бизнес консултиране и консултиране и представителство в условия на кризи, опит в защитата срещу гражданската конфискация от органите на  КПКОНПИ, в процесуалното представителство пред национални съдилища и пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Тя е  специализирала в Париж, Франция, в Ecole des impots, в Европейската академия по право ERA в гр. Трир, Германия и в Икономическия университет в Барселона, Испания, в програми на USAID за обучители.

 Райчинова е магистър по право от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ и магистър по икономика от Стопанския факултет, специалност Международни икономически отношения, Международен бизнес на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Автор е на коментар на Закона за данък върху добавената стойност. Адвокат Илонка Райчинова е член на Управителния съвет на Камарата на данъчните съветници в България и на IFA – Международната фискална асоциация.

От 2006 г. е и арбитър към Международния Арбитражен съд при Алианс за правно взаимодействие. В периода 2007 – 2009 г.беше заместник-министър на правосъдието 

Лектор е по данъчно право и защита в Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ към Висшия адвокатски съвет. 

Публикува статии и коментари в специализирани издания като: „Weekly Newspaper for Law“, „Now“, „Leader Today“, „Seven Business Days“, „Наръчник на икономиста“, „Счетоводство 21 век“, „Пари“, „Български счетоводител“, „Капитал“ и др.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.