Последни новини
Home / Законът / Рашков: Прокуратурата не може за поставя задачи на Бюрото за контрол на СРС, защото то проверява и нея (допълнена)

Рашков: Прокуратурата не може за поставя задачи на Бюрото за контрол на СРС, защото то проверява и нея (допълнена)

Defakto.bg
Бойко Рашков

Очаквам да се извърши проверка от Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства, което по закон е оправомощено да провери дали са подслушвани незаконно политици от службите.  Това каза служебният вътрешени министър Бойко Рашков пред репортер на БТВ. Без да посочва имена, той заяви, че негова проверка е потвърдила  информацията на Атанас Атанасов от „ДБ“ за подслушване на опозиционни дейци и водачи на листи,  включително и настоящия служебен премиер Стефан Янев, който е бил подслушван преди вота на 4 април.

Министърът първоначално  помислил  казаното за предизборен ход, но  били дадени прекалено конкретни детайли, за да е само това.  „ Проявих интерес, като се срещнах с хора, длъжностни лица, които имат такава информация и биха могли да изсветлят проблема. Категорични са, че става дума за подслушване на политици от двете прилагащи СРС структури  ДАНС и ДАТО“, каза Рашков, но отказа да обяви имена на подслушваните политици.

Служебният министър потвърди, че сред подслушваните лица не е имало политици от ГЕРБ.  „ГЕРБ забравя, че тези държавни структури са на българската държава, те не са собственост на Бойко Борисов и не могат тези структури да се използват в полза на тесни политически цели. За голямо съжаление, тези структури са използвани по този начин дълъг период от време  през всичките мандати, с които те се гордеят и това използване за мен е изключително лош атестат за демократичната ни държава. Тези хора не се свенят от нищо, тези хора не се свенят от видеоклипове, в които ги показват как спят до милиони“, добави той и предположи, че скандалът ще отекне и извън страната.

Рашков обърна внимание на друг проблем,  свързан с Борото за контрол на СРС.  Вчера това Бюро на извънредно заседание реши да започне проверка по скандала.  По закон то няма право да оповестява резултатите,  но всеки, за когото се установи, че е бил обект на незаконно подслушване, ще бъде уведомяван. Междувременно Софийска градска прокуратура съобщи, че  разпоредила такава проверка на бюрото и ще информира обществеността за резултатите.

Изумих се като прочетох, че СГП разпорежда, указва или заповядва, може би, на Бюрото да извърши проверка по случая.  Това е национално Бюро , което по дефиниция и закон, е независим държавен орган, който осъществява такива проверовъчни действия на всички държавни органи, ангажирани с процедурите за прилагане на специални разузнавателни средства. Неговият контрол се разпростира включително и върху тази дейност на самата прокуратура. И какво се получава, органът който трябва да бъде проверяван от този независим държавен орган, се явява работодател на Националното бюро, като му възлага задачи. Забравят се елементарни положения!  Когато това се прави от прокуратурата, която по Конституция трябва да упражнява надзор за спазване на законността – това излиза от рамките на нормалното, демократичното и на законното, заключи Рашков.

Георги Кадиев: Това наистина е Уотъргейт

Интересен щрих към скандала с  подслушването добавя Георги Кадиев, лидер на „Нормална държава“.  Във  Фейсбук той оповести своя  информация, че  подслушването в ДАНС е извършвано  по предложение на дирекция Контратероризъм, за да се заобиколи разрешение от съда (по закон имат право при спешност първо да подслушват, после да оформят мотиви и искат разрешение от съда).

Софийската градска прокуратура се самосезирала, за да “изясни истината относно твърдения на председатели на политически партии, за извършени нарушения и „подслушване на политици”, напомня Кадиев. И продължава:

Шеф на СГП е прокурор Илияна Кирилова.

Шеф на дирекция Контратероризъм в ДАНС, по медийни публикации, е Захари Богомилов, син на Илияна Кирилова.

Майка проверява сина си. Познайте какъв ще е резултатът.

Ето това е “дълбоката държава”, срещу която се борим.

Задкулисни зависимости, семейни и финансови обвързаности, които водят до мачкане на опозиционни политици, уж “заподозрени” в тероризъм.

Всички в политиката сме яли тая попара. Години наред.

Това наистина е Уотъргейт.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.