Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата искаше“задържане под стража“ или „домашен арест“ на съдружника на Божков, Специализираният съд определи 40 000 лева гаранция (обновена и допълнена)

Прокуратурата искаше“задържане под стража“ или „домашен арест“ на съдружника на Божков, Специализираният съд определи 40 000 лева гаранция (обновена и допълнена)

Defakto.bg
Георги Попов

Върнах се заради здравето на родителите си и да изчистя името си, обяви Георги Попов

След над 7 часа заседание Специализираният съд определи мярка за неотклонение парична гаранция от 40 000 лева за съдружника на Васил Божков Георги Попов.

Прокуратурата бе поискала „задържане под стража“ или поне „домашен арест“.

Πoпoв бe c Бoжĸoв в Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa oт янyapи минaлaтa гoдинa  и e cpeд oбвинeнитe зa yчacтиe в eднa oт двeтe твъpдeни пpecтъпни гpyпи нaчeлo c Bacил Бoжĸoв. Toй e вицeпpeзидeнт нa “Hoвe xoлдинг”, бeшe coбcтвeниĸ нa ΠФK “Лeвcĸи”, нo пpexвъpли aĸциитe.

Връщането бе неочаквано, но Георги Попов се прибира „по собствена воля“, бе съобщил Божков в социалните мрежи. Това бе потвърдено и от адвокатката на бизнесмена Адриана Чернева. Не, той е предаден на България по уважено искане за неговата екстрадиция, обяви говорителката на Гешев Сийка Милева.

Въпросът е важен и за мярката за неотклонение – ако завръщането е доброволно, аргументите за опасност от укриване стават сериозно оборими.

Георги Попов е бил разпитван цял ден вчера и разказал, че искал са се прибере още в края на миналата година, но адвокатите на Божков настоявали това да не се случва, съобщи БНТ. Една от причините Попов да иска да бъде в България е здравословното състояние на член на семейството му.

Според БНТ бизнесменът оказал съдействие на разследването, като е отговорил на редица въпроси за хазартните схеми.

Прокурор Ангел Кънев

Впоследствие се разбра, че обвинителите са склонни на „компромиси“ за мярката. Нещо повече, и на парична гаранция били готови (нея определят сами, без съд), но задълженията по ескстрадиционното производство им връзвали ръцете. А още по-сетне, от думи на обвинението пред съда стана ясно, че “ не сме получили всички документи от ОАЕ“ и затова нямало пълна яснота дали връщането на Попов е по собствено желание.

Прокуратурата ще иска от Специализирания наказателен съд да определи на Георги Попов, една от двете най-тежки мерки за неотклонение – „задържане под стража“ или „домашен арест“. Това каза преди началото на съдебното заседание наблюдаващият прокурор Ангел  Кънев, цитиран от БНР. Кънев е обвинителят, чиито снимки на влизане и излизане от НАП бяха разпространени от Васил Божкков във фейсбук, а прокуратурата и ВСС обявиха това за „груби  недопустим натиск“. Кънев е и зам.-шеф на Специализираната прокуратура и обяснява възможността за „компромис“ с домашния арест така:

„Като сме съобразили, разбира се, обстоятелството, че той (Попов – б.р.) съдейства на воденото разследване, дал е подробни обяснения, а така също сме съобразили представени книжа и доказателства, събрани по делото за за здравословното състояние, както на самия него, така и на негови родственици възходящи. Разбира се, според нас и мярка за неотклонение „парична гаранция“ в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерки за неотклонение, но предвид задълженията ни по екстрадиционното производство, ние сме длъжни да представим обвиняемия пред съд“.

Върнах се заради здравето на родителите си и да изчистя името си, каза пред съда самият Георги Попов и поиска да му се определи парична гаранция. Той каза, че никога не се е укривал, на прокуратурата е известно желанието му да се върне. Искал е да се прибере още март 2020 г. заради собственото си здраве, както и това на неговите родители. Но заради пандемията решението в Обединените емирства е било отложено веднъж за юни 2020-а, а след това за края на м.г. Според Попов делата за неговата екстрадиция и тази на Васил Божков са разделени. Самият той бе категоричен – познава голяма част от хората, с които се твърди да са били в една ОПГ, с други от тях е в конфликт на интереси и противоречиви отношения.

И отрече описаната му  от прокуратурата роля в организираната престъпна група. Каза, че не се е занимавал оперативно и финансово с Националната лотария, а е имал ангажимент само към развитието на бизнеса в чужбина.
„Бил съм и в лично качество на помощник на господин Божков – при срещи с партньори, когато него го няма или не желае. Това се е случвало при търговски операции за развитие на бизнеса извън България“ обясни Попов.  Така че не е правил самопризнания.

Специализираният съд прие, че е налице обосновано предположение за участие в ОПГ, но опасност от укриване няма.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.